Connect with us

Miért fontos a kézírás?

penwrite

Kütyük

Miért fontos a kézírás?

Bár a laptopok, mobiltelefonok és tabletek segítségével már manapság szinte mindent el tudunk intézni, a Kansas Állami Egyetem kutatásai szerint ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükségünk a kézírásra.

Az egyetem docense, Laurie Curtis szerint bár a kézírás nem annyira létfontosságú manapság, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt, a gyerekeknek meg kell adnunk a lehetőséget, hogy napi szinten tanulják és gyakorolják ezt a fontos készséget.

”A kézírást régebben külön művészeti formának tekintették” – nyilatkozta Curtis. ”A tanulók órák hosszat gyakoroltak, hogy írásuk szép és tiszta legyen. Nem hiszem, hogy manapság is erre lenne szükség, hiszen a számítógép sok mindent elvégez helyettünk, de rengeteg olyan helyzet van, ahol elengedhetetlen, hogy valakinek jó legyen a kézírása.”

Ha valaki jó és gyakorlott kézíró, kevesebb kognitív energiát kell fordítania az írásra, és többet törődhet a tartalommal és az információval. ”A tiszta kézírás folyamatosságot jelent a kommunikációs folyamatokban, ez pedig nagyon fontos az új információk felfogásához” – véli a kutató.

Curtis szerint a kézírás emellett segíti a finommotorikai képességek kialakulását is, és könnyebbé teszi az olyan feladatok elvégzését, mint egy ing begombolása, vagy egy cipzár felhúzása.

”A gyerekek az írás gyakorlása közben multiszenzorosan rögzítik a különbözők betűk alakját és nevét és így fejlesztik motoros memóriájukat, a gépelés azonban egy egyszerű ismétlődő mozgássor, ami nem segíti a motoros memória fejlődését” – tette hozzá Curtis. ”A szép és olvasható kézírás segít javítani az iskolai teljesítményt is, ahol a diákok sokszor külön pontot kapnak az esszékben és matematikai feladatokban a külalakra.”Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom