Connect with us

technokrata

Teszt: Nokia C7 – Mindent tud

nokia_c7_1

Kütyük

Teszt: Nokia C7 – Mindent tud

A Nokia C7 nem friss termék, de épp ennek köszönhetően ára egyre szélesebb közönség számára válik megfizethetővé. A kérdés, hogy fel veszi-e a versenyt napjaink iPhone és Android uralta piacán, elnyerheti-e leendő vásárlói elégedettségét.

A Nokia C7 nem friss termék, de épp ennek köszönhetően ára egyre szélesebb közönség számára válik megfizethetővé. A kérdés, hogy fel veszi-e a versenyt napjaink iPhone és Android uralta piacán, elnyerheti-e leendő vásárlói elégedettségét.

Külsőségek

A készülék megújuló, 100%-ban újrahasznosítható alapanyagból készült dobozt kapott, mely sem méretével, sem külsejével nem hivalkodó. A tartalmát illetőleg megtaláljuk benne a Nokia C7 készüléket, akkumulátort, USB adatkommunikációs kábelt, sztereó headsetet, energiatakarékos töltőt.

A Nokia C7 készülék 117,3 x 56,8 x 10,5 mm, melyhez akkumulátorral együtt 130g tömeg társul. Felhasználói szempontból teljesen ideális paraméterek, vékony, de masszív, nem túl nagy vagy túl nehéz, akár zsebben nyugodtan és kényelmesen hordható, főként, hogy a telefon sarkai ívesek, valamint a kamera és a dedikált funkció gombok is mind süllyesztettek, így nem akadhat bele semmibe.

Az anyaghasználatra nem lehet panasz, rozsdamentes acélházat és üveg kijelzőt kapott, jó minőségű műanyagokkal kiegészítve, így a fogása, tapintása határozottan kellemes. Színek közül háromból választhatunk, hivatalos elnevezések szerint: jégszürke, szénfekete, mahagónibarna.

Műszaki tartalom

A Nokia C7 pontos specifikációja megtalálható a gyártó hivatalos oldalán: http://www.nokia.hu/termekek/teljes-kinalat/nokia-c7-00.

Felsőkategóriás paraméterek jellemzik, melyek közül csak néhányat kiemelve: 3,5” 640×360 AMOLED kijelző, 8 megapixeles kamera HD minőség 720p felbontással, gyorsulásmérő, környezetifény-érzékelő, HSDPA, WLAN b/g/n, Bluetooth 3.0, GPS, Symbian^3 OS, Flash Lite 4.0, dedikált grafikai processzor a 3D grafikát lehetővé tevő OpenGL 2.0 támogatással.

Alapmemóriában sem szűkölködik a készülék, 8 GB-ot tartalmaz, amit egy maximum 32 GB kapacitású MicroSD kártyával akár a bőven több, mint elég méretig tornázhatunk fel. Rádió, zene lejátszó, videó telefonálás, stb. természetesen megtalálható a funkciók között.

Használat, kezelhetőség

Amennyiben már eleve Bluetooth-os Nokia készülékről költözünk át, szinte semmi dolgunk nincsen. A készülékre gyárilag telepített adatátviteli szoftver mindent áthúz korábbi telefonunkról (névjegyek, naptár, fényképek, témák, hangfájlok, stb.), így ebben az esetben azonnal otthonos környezetben kezdődhet az ismerkedés a Nokia C7-tel.

Kezdő képernyőből hármat állíthatunk be igényeinknek megfelelően, melyeket egyszerűen lapozhatunk. Ezek beállításánál nincs lehetőség a widgetek átfedésére, vagyis teljesen szabad pozicionálására. Az ikonokat vagy az alkalmazások speciálisan kezdőképernyőre tervezett kimenetét egy négyzethálóhoz igazíthatjuk be, aminek következtében szerencsére esélyünk sincs indokolatlan zsúfoltságra vagy rendezetlenségre.

Ilyen képeket készít:

A menürendszer a megszokott Symbian elemeket és struktúrát tartalmazza, aki látott és használt már ilyet, annak nem fog meglepetést, – vagy ami fontosabb, -nehézséget okozni, akinek viszont teljesen új a Symbian, valószínűleg nem telik sok időbe majd, hogy könnyen eligazodjon. A szoftverrel kapcsolatban egyetlen jelenség lehet, amin összeráncolhatjuk néha-néha szemöldökünk, ez pedig a furcsa rövidítési megoldások jelensége. Bár korábbi Nokia modellekhez viszonyítva jelentősen visszaszorult a C7 esetében, de azért látványos, mikor egy-egy valószínűleg bent felejtett érdekes üzenetre bukkanunk, mint például amikor a gyári beállításokat szeretnénk visszatölteni: „Törl. az ad.-kat és beáll.-kat a tel.-ról és a m.egys.-kről? A visszaáll. során a tel. még segélyhív.-ra sem haszn.-ható.”, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ez a legdurvább, példa aminek mértékét a többi rövidítésből fakadó fejvakarásos helyzet szerencsére meg sem közelíti.

És ilyen videót:

A telefon megismerésében egyébként komoly segítséget jelentenek a beépített „Nokia tippek” alkalmazás tanácsai, melyek igyekeznek mindig éppen aktuális tevékenységünkhöz kapcsolódóan további információt szolgáltatni a C7 lehetőségeinek mind szélesebb kiaknázásához. Ilyen tipp például, mikor a készülék felhívja rá figyelmünket, hogy akár több elkülönített (pl. családi, üzleti) naptárat is kezelhetünk, vagy amikor az üzemprofilt egy tárgyalás erejéig módosítjuk, majd visszakapcsoljuk általánosra, akkor ehhez kapcsolódóan buzgón jelzi, hogy a profil módosítást akár automatikussá is tehetjük a naptár bejegyzéshez kapcsolva. Egyértelműen hasznos funkció.

Alkalmazások és multimédia

Az alaprendszer érdekesebb része többek között a böngésző és levelező-kliens, naptár, Quickoffice irodai csomag, szótár, Adobe PDF, ingyenes Nokia navigációs szoftver, Web TV. Ezen kívül az Ovi Áruházból bármit beszerezhetünk akár ingyenes formában is a zseblámpa alkalmazástól a 3D játékokig.

Az alkalmazások futtatása zökkenőmentes, nem izzasztja meg a multitasking sem, akadozás vagy kényszerű várakozás egyáltalán nem tapasztalható.

A telefon fő kamerája 8 megapixeles, mellyel 720p videó felvételek készítésére is képes. Az extra fényforrásról pedig szükség esetén 3. generációs, kettős LED-vaku gondoskodik. A kamera minősége hozza a 8 megapixeles szintet, maximálisan elfogadható képeket és mozgóképeket készít.

Mobilhálózaton keresztül a készülék HSDPA 102 Mbps elérésére képes, Wi-fi tekintetében pedig támogatja a 802.11n szabványt is, így a sebességre biztosan nem lehet panasz.

A hálózati kapcsolatokat priorizálhatjuk, beleértve a mobilhálózat és WLAN prioritását is, de akár egy kattintással megszabhatjuk, hogy a mobilhálózatot használja-e egyáltalán adatforgalmazására, ami paramétert tovább finomíthatunk aszerint is, hogy saját hálózatban tartózkodunk vagy roamingolunk, így nem érhet minket meglepetés egy elfelejtett beállítás miatt külföldön sem.

Összegzés

A Nokia C7 megállja helyét az iPhone és Androidos készülékek mellett, rosszindulatúnak kellene lennünk, hogy negatívumot találjunk vele szemben, beleértve az ár-érték arány kérdését is. Minden téren tökéletesen alkalmazható, legyen szó üzleti, multimédia vagy a szórakozás területről egyaránt. Egyértelműen csak ajánlani tudom mindenkinek, új 50ezer körüli ára az egyik best buy-ok egyike lehet mostanság azoknak, akik szeretik a Nokia készülékeket.Szólj hozzá!

További Kütyük

Nokia C7

  Megjelenés éve: 2010
  Pro:  
  -
 
  Kontra:  
  -
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3,5"
  • kijelző felbontása: 360 x 640 pixel"
  • kijelző típusa: AMOLED"
  • eszköz mérete: 117,3 x 56,8 x 10,5
  • tömeg: 130 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Broadcom BCM2727
  • memória: 256 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: 3,5 mm jack, microUSB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM/3G/HSPA
  • WiFi: 802.11b/g/n
  • Bluetooth: v3.0
  • GPS: van
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Symbian 3 / Belle OS
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1200 mAh Li-ion
  • tapasztalat:
 

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák