Connect with us

technokrata

Majdnem minden második okostelefon Androidos

Cell-Phones

Kütyük

Majdnem minden második okostelefon Androidos

A Nokia tovább zuhant, az Android majdnem duplázott.

A második negyedévben világszerte 428,7 millió mobiltelefont értékesített a kiskereskedelem, 16,5 százalékkal többet, mint tavaly ugyanekkor. Az okostelefonok eladása ezen belül 74 százalékkal 108 millióra emelkedett. Ez annyit jelent, hogy manapság már minden negyedik eladott készülék okostelefon. Egy évvel ezelőtt az arány még 17 százalék volt.

Az okostelefon piacon az igazi verseny nem is a gyártók, hanem az operációs rendszerek között zajlik. Az élen a Google operációs rendszere, az Android áll, amit számos készülékgyártó is alkalmaz termékeiben. A Gartner szerint az Android piaci részesedése az idei második negyedévben 43,4 százalékra duzzadt a tavalyi 17,2 százalékról.

A Nokia operációs rendszere a Symbian eközben visszaszorult, piaci részesedése 22,1 százalékra esett 40,9 százalékról. A Nokia az idén februárban határozta el a Microsoft mobil operációs rendszerének átvételét új okostelefonjaihoz, amelyek első példányai azonban csak az év vége felé jelennek meg a piacon. A Microsoft operációs rendszere mindössze 1,6 százalékos piaci részesedést vívott ki magának az idei második negyedévben a tavalyi 4,9 százalék után.

Az Apple operációs rendszere az iOS 18,2 százalékra tudta növelni piaci részesedését 14,1 százalékról. A készülékgyártók rangsorában az Apple a negyedik helyen áll 4,6 százalékos piaci részesedéssel a tavalyi 2,4 százalékkal szemben.

A gyártók rangsorában a második a Samsung Electronics Co. 16,3 százalékos piaci részesedéssel, a harmadik helyen pedig az LG 5,7 százalékos részesedéssel. A negyedik helyre a tajvani HTC lépett 2,6 százalékos részesedéssel 1,6 százalék után. A Research In Motion Ltd. (RIM) elveszítette ötödik helyezését a gyártók rangsorában, amit a ZTE Corp szerzett meg.

 Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp