Connect with us

technokrata

Az okostelefonok alakítják szokásainkat

smartphones

Kütyük

Az okostelefonok alakítják szokásainkat

Egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatási anyag szerint igaz lehet az az elképzelés, mely szerint az okostelefonok tulajdonosai szinte megszállottan ellenőrizgetik telefonjaikat minden pillanatban, új üzenetek, hírek és frissítések reményében.

A kutatók finn és amerikai okostelefon-tulajdonosok telefonhasználati szokásait vizsgálták meg. Egy átlagos telefon ellenőrzés 30 másodpercig tart – ez arra elég, hogy a felhasználó feloldja a képernyőzárat és megnyisson egy egyszerű alkalmazást. A vizsgálatokból kiderült, hogy az okostelefon-használat általában kimerül abban, hogy a felhasználó időnként leellenőrzi a telefonját.

Ez azonban legtöbbször helyfüggő, sokan ugyanis tömegközlekedés közben, vagy unalomból olvassák e-mailjeiket és a híreket.

Az okostelefonok felhasználói nem tartják függőségnek a megszállott és repetitív telefonhasználatot, de a vizsgálatok szerint beismerik, hogy túl sokat és idegesítő módon használják készülékeiket. “A probléma akkor kezdődik, amikor az unalomra adott automatikus válaszreakciónk az lesz, hogy elővesszük telefonunkat, hogy valami érdekes inger érjen minket. Ez ugyanis elvonhatja a figyelmünket a körülöttünk történő fontosabb dolgokról” – nyilatkozta Antti Oulasvirta, a Helsinki Információs Technológiai Intézetmunkatársa.

A szokások olyan automatikusan kiváltott viselkedésformák, amelyek megzavarhatják a tudatos viselkedést, amelyet bizonyos helyzetek megkívánnak. “Más kutatásokból egyértelműen látszik, hogy a telefonhasználatnak súlyos következményei lehetnek vezetés közben és társas kapcsolatainkra is rossz hatással lehetnek. Sajnos a már berögzült rossz szokásokat a legnehezebb megváltoztatni” – nyilatkozta Ms. Oulasvirta.

A kutatás részletes leírása a Personal and Ubiquitous Computing című szaklapban olvasható.

 Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák