Connect with us

technokrata

Érintőképernyővel támad a Blackberry

Kütyük

Érintőképernyővel támad a Blackberry

A Blackberry érintőképernyős okostelefonok egész családjával indít offenzívát az iPhone és Android telefonok ellen.

Az okostelefonok területén úttörő múlttal büszkélkedő, de az utóbbi időkben piaci nehézségekkel küszködő RIM egyszerre öt új modellt vezet be a világpiacra, ami Mike Lazaridis, a RIM vezérigazgatója szavaival “minden idők legnagyobb Blackberry okostelefon offenzívája” lesz.

A RIM az új telefonoktól várja piaci részesedése csökkenésének megállítását, ami azért következett be, mert “átaludta” az érintőképernyős telefonok térhódítását. Az új modellek között még a klasszikus billentyűzetet megtartó Bold sorozat is érintőképernyővel rendelkezik majd. A RIM a Torch sorozatot két új érintőképernyős készülékkel és egy kitolható billentyűzetes készülékkel újítja meg.

A Bold készülékek rendelkeznek majd “elektronikus pénztárca”

funkcióval is, a beépített NF (Near Field) kommunikációs egységnek köszönhetően fizetni lehet majd velük a megfelelő terminállal felszerelt üzletekben. A fizetési technológia a AT&T és a Google Inc.

támogatását élvezi.

Az, hogy az új modellek elegendőek lesznek-e az iPad és az Android készülékek túlerejének megtöréséhez, majd a későbbiekben elválik. A bemutatás előtt álló modellek a Blackberry régi operációs rendszerének egy új változatával futnak. A Blackberry operációs rendszerét lassúbbnak tartják konkurenseinél, ami videófelvételek és zeneszámok lejátszására, valamint játékok futtatására is kevésbé van kihegyezve. A RIM azonban javított internetes böngészési paramétereket ígér új készülékeihez. A nagyobb teljesítményű QNX operációs rendszerrel a következő modellgenerációt látja el a RIM.

Az új Blackberry modellek augusztus végén jelennek meg a piacon, megelőzik az iPhone 5 ősszel várható bemutatását.

A Blackberry telefonok nagy népszerűségre tettek szert a maguk idejében elsősorban üzletemberek körében speciális email szolgáltatásuknak köszönhetően. Manapság azonban a felhasználók már csak más okostelefon modellek olcsó alternatívájaként tekintenek rá, többnyire azok vásárolják, akik nem tudják, vagy nem akarják megengedni maguknak egy iPhone vagy egy Android okostelefon megvásárlását. Az alapmodell részaránya a teljes értékesítésben ezzel összhangban folyamatosan emelkedik.

A RIM márciustól májusig 13,2 millió Blackberry készüléket és 500 ezer Playbook táblaszámítógépet adott el, miközben az Apple három hónap alatt 20,3 millió iPhone és 9,3 millió iPad készüléket.

A RIM részvénye 3,4 százalékkal emelkedett szerdán a tőzsdei kereskedés kezdetén a kedden elért öt éves árfolyam mélyponthoz képest.

 

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin