Connect with us

technokrata

Életmentő szoftver iPhone-ra

iphone_health-300x286

Kütyük

Életmentő szoftver iPhone-ra

Már az Apple iPhone készülékein is futtatható a Magyar Máltai Szeretetszolgálat életmentő szoftvere.

A különböző vészhelyzetekben a legfontosabb teendők meghatározásával segítő program iránt Európa több országában is érdeklődnek már, ezért készül az angol, a német és a román nyelvű változat is. Az ingyenes programot a Máltai Mentőszolgálat szakemberei állították össze, kifejezetten laikusok számára.

Az okostelefonra letölthető életmentő szoftverét alig egy hónapja mutatta be a nyilvánosság előtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, és az elsőként elkészült androidos változat máris háromezer készüléken fut.  A program vészhelyzetben ad hasznos tanácsokat, közlekedési baleset, rosszullét, szerencsétlenség esetén a soron következő teendő meghatározásával segíti a készülék tulajdonosát. Váratlan helyzetben, stresszhez közeli állapotban a legtöbb embernek fogalma sincs arról, mihez kezdjen, miközben a gyors reagálás akár életeket is menthet. A bizonytalankodásnak véget vethet, ha a mindig kéznél lévő telefon kiírja, mit tegyen a készülék gazdája.

Az életmentő szoftver szakmai anyagát a húszéves Máltai Mentőszolgálat vezetői állították össze. A képernyőn megjelenő tanácsok követésével laikusként is mindenki sokat segíthet, másrészt elkerülhetők a szakszerűtlen beavatkozásból adódó sérülések, amit például egy gerincsérült ember fölösleges megmozdítása idézhet elő. Végső esetben a telefon még arra az esetre is útmutatást ad, amikor a készülék gazdájának magának kell egy eszméletlen sérült számára elsősegélyt nyújtani, vagy egy nem lélegző beteget újraéleszteni.  Az esetek nagy részében azonban az is komoly segítség lehet, ha a telefon tanácsaival megspórolható a tanácstalanság okozta időveszteség. A mentők tapasztalatai szerint a sok telefonáló képtelen higgadtan áttekinteni a helyzetet, egy részük azt sem tudja megmondani, pontosan hol tartózkodik. Éppen az ilyen helyzetek megelőzésére fejlesztette ki az életmentő szoftverért a Máltai Szeretetszolgálat.

A program letöltése után egy „Ambulance” feliratú máltai ikon jelenik meg  a képernyőn, ennek megnyomásával indítható az alkalmazás. A szoftver alkalmas a közvetlen segélyhívás lebonyolítására is, még külföldön sem kell időt vesztegetni a körzetszám keresésével, Közép- Európa országaiban a mindenhol a legközelebbi mentőszolgálatot hívja. Az azonnali mentőhívást indító piros gomb a képernyő közepén látható.  Alul további választható menügombok találhatók, ezek az  „Újraélesztés”, „Baleset”, „Segélyhívás” menüpontokra navigálnak. A menürendszerben továbblapozva gyorsan elérhetők az adott helyzetre alkalmazható információk. A „Segélyhívás” menüpontból például az alábbi almenük nyithatók: „Mit tegyek mentőhívás előtt?” „Mikor hívjak mentőt?”, „Hogyan hívjak mentőt?” „Mit tegyek mentőhívás után?” „Mit tegyek, ha közlekedési balesetet észlelek?”  Az egyes pontok nemcsak a legfontosabb tennivalókat határozzák meg, hanem arra is figyelmeztetik a telefonálót, hogy például egy közlekedési baleset helyszínén a saját biztonságára is ügyelnie kell. A máltai szoftver offline állapotban is fut, a legfontosabb információkat akkor is megadja, ha a telefon nem csatlakozik hálózathoz.

Az okostelefonra letölthető szoftver szakmai anyaga a hagyományos készüléket választók a Magyar Máltai Szeretetszolgálat honlapján érhetik el a www.maltai.hu/elsosegely címen.

 Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp