Connect with us

technokrata

Az iOS 5 számos nagyszerű új funkcióval érkezik

Kütyük

Az iOS 5 számos nagyszerű új funkcióval érkezik

Az iOS új verziója kétszáz új funkcióval frissül, köztük a Notification Center, iMessage, Newsstand, Twitter-integráció szolgáltatásokkal. Idén ősztől érhető el az iPhone, iPad és iPod touch készülékek felhasználói számára

Az Apple bemutatta az iOS 5 előzetes verzióját, a világ legfejlettebb mobil operációs rendszerének legújabb változatát, melynek bétaverzióját már elérhetővé tette az iOS Developer Program tagjai számára. Az iOS 5 bétaverziója kétszáznál is több új funkciót tartalmaz, melyek ez év őszétől lesznek elérhetők az iPhone, iPad és iPod touch készülékek felhasználói számára. Az iOS 5 funkciói között említhető a Notification Center, az értesítések zavartalan megtekintésére és kezelésére szolgáló közös, innovatív felület; az új iMessage üzenetkezelő szolgáltatás, mellyel egyszerűen küldhetők szöveges üzenetek, fotók és videók az iOS-alapú eszközök között; valamint a Newsstand, az újság- és magazin-előfizetések vásárlására és rendszerezésére szolgáló új módszer. Az új PC Free funkciónak köszönhetően az iOS 5 felhasználói számítógép igénybe vétele nélkül aktiválhatják és állíthatják be iOS-alapú eszközeiket, illetve tölthetik le a szoftverfrissítéseket az internetről.

„Az iOS 5 számos nagyszerű új funkcióval érkezik, például a Notification Center, az iMessage és a Newsstand szolgáltatással. Izgatottan várjuk, hogy fejlesztőink milyen alkalmazásokat alkotnak az ezerötszáz új API segítségével” – mondta Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója. „Az iOS 5 talán legkiemelkedőbb jellemzője, hogy úgy alakították ki, hogy zavartalanul együttműködjön az iCloud szolgáltatásokkal a PC-korszak utáni forradalomban, amelynek vezetője az Apple.”

Az iOS 5 rendszer és az iCloud szolgáltatások együttes használatakor csak meg kell adni az Apple ID azonosítót a hozzá tartozó jelszóval, és az iCloud tökéletesen integrálódik a felhasználó alkalmazásaival. Automatikusan, vezeték nélküli kapcsolatokon szinkronban tartja az összes levelet, névjegyet, naptárat, fotót, alkalmazást, könyvet, zenét és egyebeket az eszközök között úgy, hogy közben egyáltalán nincs szükség ezek számítógéphez csatlakoztatására.

A Notification Center egy innovatív felületet kínál az iOS 5 felhasználóinak, melyen egyszerűen, az iOS 5 bármely részéből, egyetlen közös felületen férhetnek hozzá mindenféle értesítéshez – szöveges üzenetekhez, nem fogadott hívásokhoz, naptári és alkalmazásokhoz tartozó értesítőkhöz, valamint egyéb értesítésekhez. Érkezésükkor az értesítések csak megjelennek a képernyő felső részén, nem zavarva meg a felhasználót aktuális tevékenységében. Egy lapozó mozdulat segítségével valamennyi értesítő megtekinthető, egy újabb érintésre pedig megnyílik az értesítéshez tartozó alkalmazás, az értesítés részletes információival. Az értesítések a zárolt képernyőn is megjelennek, és innen is csak egyetlen kézmozdulat a kapcsolódó alkalmazás megnyitása.

A Newsstand egy könnyű rendszerezési lehetőségeket kínáló, elegáns könyvespolc, mely egyetlen közös helyen jelenít meg minden újság- és magazin-előfizetést. Az App Store egyik új rovatában csak előfizethető kiadványok jelennek meg, így a felhasználók gyorsan megtalálhatják a legnépszerűbb újságokat és magazinokat szerte a világon. Az előfizetett kiadványok új számai megjelennek a Newsstand szolgáltatásban, és a háttérben automatikusan frissülnek. Ennek köszönhetően mindig a legfrissebb kiadás és a legújabb címlap látható.

A Safari a világ legnépszerűbb mobil böngészője, amely az iOS 5 rendszerben még tovább fejlődött. Az új funkciók közé tartozik a Safari Reader, mely rendezetté teszi a weboldalakat, beállítja a megfelelő betűméretet, így a felhasználó könnyedén végiglapozhatja és elolvashatja a cikkeket; az olvasási listák funkciója, mellyel a cikkek későbbi olvasás céljára menthetők, és amely ezeket a cikkeket automatikusan megjeleníti valamennyi iOS-alapú eszközön; illetve a többlapos böngészés, mellyel iPad készülékeken is egyszerűen lehet váltogatni több weboldal között.

Az iOS 5 Twitter-integrációja révén elég egyszer bejelentkezni, hogy aztán a Twitter szolgáltatást támogató valamennyi alkalmazásból – melyek között megtalálható a Photos, a Camera, a Safari, a YouTube és a Maps is – közvetlenül, egyetlen érintéssel írhasson a felhasználó a Twitter-oldalakra. Az új programozási felületek a külső fejlesztők számára is lehetővé teszik, hogy az egyszeri bejelentkezési funkció előnyeit kiaknázzák saját iOS 5 alkalmazásaikban.

A szintén az iOS 5 részét képező iMessage az iPhone üzenetkezelési funkcióját teszi elérhetővé minden iOS-alapú eszközön – iPhone, iPad és iPod touch készüléken A közvetlenül a Messages alkalmazásba épített iMessage szolgáltatásban egyszerű a szöveges üzenetek, fotók, videók és névjegyadatok küldése más iOS 5-alapú eszközöket használó partnereknek és csoportoknak, Wi-Fi vagy 3G kapcsolatokon keresztül. Az iMessage automatikusan elküldi az üzeneteket a felhasználó minden iOS 5-alapú eszközére, egyszerűvé téve az iPhone, iPad és iPod touch eszközökön egyszerre folytatott párbeszédek áttekintését. Az iMessage kézbesítési és olvasási nyugtákat is tud küldeni, szövegfelismerési funkciót tartalmaz, és biztonsági szolgáltatásai lehetővé teszik a végpontok közötti titkosítás használatát.

Az új Reminders alkalmazás a tevékenységek létrehozásában, kezelésében és csoportosításában nyújt segítséget. Tevékenységekhez, időponthoz vagy helyszínhez kötött emlékeztetők állíthatók be, prioritás és határidő definiálható, így a felhasználó értesítést kaphat, ha egy feladat határideje közeleg, ha egy adott helyre érkezik, vagy egy adott helyről távozik. Az emlékeztetők az iCal szolgáltatásban és az Outlook alkalmazásban is megtekinthetők, és automatikusan frissülnek.

A Camera és a Photos alkalmazás új funkcióival a zárolási képernyőről azonnal elérhető a kamera, és a hangerőnövelő gombbal is készíthető pillanatfelvétel. A megjeleníthető rácsvonalak segítséget nyújtanak a kép szintezésében, a fókusz és az expozíció pedig egyetlen érintéssel rögzíthető egy tárgyra. Az új Photos alkalmazásban a felhasználó a fotókat körülvághatja, elforgathatja, minőségüket javíthatja – a vörösszem-effektus eltávolításának lehetőségét is ideértve –, ezeken túl pedig közvetlenül az eszközön is albumokba rendezheti, illetve megoszthatja.

Az új PC Free funkció révén az iOS 5 felhasználói iOS-alapú eszközeiket számítógép nélkül is aktiválhatják és beállíthatják, továbbá az iOS szoftverfrissítései egyetlen érintéssel letölthetők az internetről, illetve telepíthetők. Az iOS 5 Wi-Fi szinkronizálási szolgáltatásának SSL-titkosítású, vezeték nélküli kapcsolatokon keresztüli adatátviteli és biztonsági mentési funkciója gondoskodik a megvásárolt tartalmak szinkronban tartásáról a felhasználó eszköze és iTunes-könyvtára között.

Az iOS 5 további új funkciói:

– Game Center alkalmazás, melyben már fotókkal is kiegészíthetők a profilok, új játékok vásárolhatók, és egyszerűbbé válik a barátok és az új játékok keresése.
– A levelezést érintő fejlesztések részeként az üzenetek írásakor a címzettek áthúzhatók máshonnan; továbbá az új formázási sáv félkövér, dőlt és aláhúzott szedési formázást, illetve bekezdésbehúzási funkciót is kínál.
– Az AirPlay Mirroring révén vezeték nélkül is megjeleníthető az iPad 2 képernyője HDTV-készülékeken, az Apple TV készülék közvetítésével.
– A rendszerszintű osztott billentyűzet minden eddiginél könnyebbé teszi a gépelést az iPad készülékeken.

Elérhetőség
Az iOS 5 bétaverzióját és szoftverfejlesztői készletét az iOS Developer Program tagjai már letölthetik a developer.apple.com webhelyről. Az iOS 5 ingyenes szoftverfrissítésként fog megjelenni az iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 2, iPad, valamint a harmadik és negyedik generációs iPod touch készülékekhez idén ősszel. Egyes funkciók nem feltétlenül lesznek elérhetők valamennyi eszköztípuson.

Az Apple tervezi a Mac számítógépeket, a világ legjobb személyi számítógépeit. Emellett a vállalat nevéhez fűződik az OS X operációs rendszer, az iLife és az iWork programcsomag, illetve számos professzionális alkalmazás. Az Apple a digitális média forradalmasításában ugyanilyen vezető szerepet tölt be az iPod médialejátszókkal és az iTunes online áruházzal. A vállalat újabb forradalmi termékével, az iPhone telefonnal és a hozzá kapcsolódó App Store áruházzal alkotta újjá a mobiltelefont, nemrég bemutatott iPad 2 készüléke pedig meghatározó szerepet játszik a mobilmédia és a számítástechnikai eszközök jövőbeli fejlődésében.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom