Connect with us

technokrata

Mobiltelefonnal vihetjük haza a kórházból a veszélyes kórokozókat

bacteries_telephones_mobiles

Kütyük

Mobiltelefonnal vihetjük haza a kórházból a veszélyes kórokozókat

Egy törökországi tanulmány szerint a betegek és a látogatók mobiltelefonjainak háromnegyedén kimutatható volt a Staphylococcus baktérium.

Korábbi kutatások megmutatták, hogy a mobiltelefonokon jóval több kórokozó található, mint amennyi egy átlagos illemhely kilincsén van.

Ha már mobil, az emberek mindenütt használják telefonjukat, beleértve az orvosi rendelőket és a kórházakat is, ahol pedig különösen veszélyes baktériumok bukkanhatnak fel.

Török kutatók egy kórházban 133 olyan mobiltelefon felszínét vizsgálták át alaposan, amelyek a betegekhez vagy látogatóikhoz tartoztak. Kiderült, hogy a mobilok több mint háromnegyede hordozta a Staphylococcus baktériumot, sőt az egyiken az antibiotikumoknak ellenálló, igen veszélyes MRSA (multidrogrezisztens Staphylococcus

aureus) törzset is megtalálták. A telefonokon öt esetben mutattak ki Escherichia coli baktériumot, ezek közül kettőn gyógyszereknek ellenálló típust.

A kórház egészségügyi dolgozóinak mobiltelefonjai valamivel tisztábbnak bizonyultak. Az alkalmazotti mobilok húsz százaléka hordozott valamilyen kórokozót, ezek közül egyik sem volt multidrogrezinsztens törzs.

A mobiltelefonok UV-sugárzással megszabadítható lennének a rájuk tapadt baktériumoktól, illetve valamely mosható védőbevonat alkalmazása is megoldást jelenthetne.

Mehmet Sait Tekerekoglu és munkatársai tanulmányát az American Journal of Infection Control című szakfolyóirat tette közzé.

 Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp