Connect with us

Mélyrepülésben a Nokia

4132779624

Dotkom

Mélyrepülésben a Nokia

A finn Nokia azzal számol, hogy nyeresége a második negyedévben és az idei év egészében kisebb lesz a vártnál az egyre élesebb verseny hatására egyebek között az okostelefonok piacán.

A világ vezető mobilgyártója kedden azt közölte, hogy a folyó második negyedévi eladásai “jóval elmaradnak majd az eddig becsült 6,1-6,6 milliárd dollártól, részben a vártnál alacsonyabb átlagos eladási ár miatt”.

A bejelentésre a cég árfolyama közel 13 százalékkal zuhant a helsinki értéktőzsdén.

A profitfigyelmeztetés közel egy hónappal azután hangzott el, hogy a Nokia 7 ezer fős létszámleépítést jelentett be.

A Nokia az első negyedévben növelte forgalmát és nyereségét, piaci részesedése azonban tovább csökkent. A márciussal zárult három hónapban a konszern az egy évvel korábbinál 9,2 százalékkal magasabb, 10,4 milliárd eurós értékesítési árbevétel után 349 millió euró adózott eredményt ért el, a tavalyi első negyedévi 344 millió euróval szemben.

A negyedév folyamán a Nokia előnye azonban csökkent a többi mobiltelefon gyártóval szemben, főként az okostelefon kategóriában elszenvedett piacvesztés miatt.

A cég piaci részesedése 29 százalékra csökkent az előző negyedévi 31 százalékról és a 2010 első negyedévi 33 százalékról.

Az okostelefon kategóriában a Nokia 13 százalékkal 24,2 millióra növelte eladásait éves összevetésben, amivel 26 százalékos piaci részesedést biztosított magának. Az okostelefonok árbevétele 6 százalékkal 7 milliárd euróra emelkedett. Az okostelefonok értékesítése az előző, 2010 negyedik negyedévihez képest azonban 14 százalékkal csökkent.

Az eladott Nokia telefonok átlagos ára az első negyedévben növekedett ugyan az előző évihez képest, de elmaradt a negyedik negyedévitől. Az idei első negyedévi átlagár 65 euróra emelkedett a tavalyi első negyedéviről, de a 2010 negyedik negyedévében az értékesített drágább modellek viszonylag nagyobb aránya miatt 69 eurós átlagár alakult ki.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom