Connect with us

technokrata

A mobil rontja a sperma minőségét

Man_with_Epoq_and_mobile_phone_72

Kütyük

A mobil rontja a sperma minőségét

Bár a mobil növeli a keringő tesztoszteron szintjét a szervezetben, leromlott spermaminőséghez és a termékenység csökkenéséhez is vezethet.

A rossz spermaminőséggel diagnosztizált, illetve a gyermeknemzésre készülő férfiaknak korlátozniuk kellene a mobiltelefon használatát, mert a legújabb kutatások azt mutatják, hogy bár a mobil növeli a keringő tesztoszteron szintjét a szervezetben, ugyanakkor leromlott spermaminőséghez és a termékenység csökkenéséhez is vezethet.

”Eredményeink egy kissé meglepőek” – nyilatkozta Rany Shamloul, a kutatás vezetője. ”Fel vagyunk készülve arra, hogy különféle eredményeket kapunk, de ezek az eredmények arra utalnak, hogy valamilyen érdekes mechanizmusról lehet itt szó.”

A kutatócsoport kimutatta, hogy a mobiltelefont használó férfi alanyokban magasabb a keringő tesztoszteron szintje, ugyanakkor alacsonyabb bennük a luteinizáló hormon (LH), az agyalapi mirigy által termelt termékenységi hormon szintje. A szakértők azt feltételezik, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott elektromágneses hullámok kettős hatást gyakorolhatnak a férfiak hormonszintjére és termékenységére. A sugárzás hatására egyrészt megnövekedhet a tesztoszteront termelő sejtek száma a herékben, másrészt az agyalapi mirigy által termelt luteinizáló hormon szintjének csökkentésével a hullámok gátolják e keringő tesztoszteron átalakítását aktívabb, hatékonyabb tesztoszteronná, amely a spermiumtermeléssel és a termékenységgel áll kapcsolatban.

Az elektromágneses hullámok a férfi termékenységre gyakorolt hatásának pontosabb felderítéséhez azonban további kutatásokra lesz szükség.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd