Connect with us

technokrata

Bajban a Nokia, az iPhone és Android a menő

22

Kütyük

Bajban a Nokia, az iPhone és Android a menő

Az okostelefonok előretöréséről és a piacvezető Nokia előnyének csökkenéséről tanúskodik a Garnter piackutató vállalat idei első negyedévi mobiltelefon világpiaci felmérése.

A Nokia piaci részesedése az idei első negyedévben 1997 óta a legkisebbre zsugorodott, miközben az Apple az iPhone sikerének köszönhetően javította pozícióját az öt legnagyobb mobiltelefon-gyártó között és az ötödik helyről a negyedikre lépett előre.

A Nokia utáni két vezető helyet dél-koreai vállalatok, a Samsung és az LG biztosították maguknak a felhasználók körben sikeres Android operációs rendszer alkalmazásának köszönhetően.

A Nokia piaci részesedése 25,1 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 30,6 százalékról, elsősorban az okostelefon-értékesítésben kialakult hátránya miatt. A Nokia saját Symbian operációs rendszerét háttérbe szorította a számos készülékgyártó által adaptált Android operációs rendszer.

Az idei első negyedévben összesen 427,8 millió készüléket értékesítettek végfelhasználóknak a világpiacon a tavalyi első negyedévi 359,6 millióval szemben. Az eladott készülékekből közel minden negyedik (23,6 százalékuk) okostelefon volt. A készülék-kategória eladásai éves összevetésben 85 százalékkal emelkedtek.

Az okostelefon kategóriában gyors váltás történt az élen. Tavaly még a Nokia vezetett 44,2 százalékkal és csak minden tízedik készülék futott Android operációs rendszeren, az idei első negyedévben viszont már 36 százalékkal az Andorid készülékek rukkoltak az élre, a Nokia részesedése pedig 27,4 százalékra csúszott vissza.

Az “Androidok” támadását a Samsung vezeti a Nokia ellen. A Gartner azonban nem tartja valószínűnek, hogy képes lenne kiütni piacvezető pozíciójából, mivel a Nokia a fejlődő piacokon, Indiában és Afrikában alsóbb kategóriás modelljeinek köszönhetően szinte egyeduralkodónak számít. Egyes nyugat-európai országokban viszont már első helyen áll a Samsung. A Nokia viszont piaci pozíciójának védelmében árengedményekre kényszerült, ami bevételeit is csökkentette.

A világpiaci ranglistán a Samsung a második helyen áll az előző évi 18 százaléknál alacsonyabb, 16,1 százalékos részesedéssel. Részesedése az év elején bejelentett, de csak a második negyedévben piacra kerülő modellek miatt csökkent.

A Gartner bizakodó a Nokia és a Microsoft között létrejött okostelefon fejlesztési együttműködés sikerét illetően. Becslésük szerint a Nokia okostelefonjai Windows Phone 7 platformmal 20 százalékos piaci részesedést érhetnek el 2015-re. Ehhez azonban csökkenteniük kell majd az árakat és a hálózat-szolgáltatókat is meg kell nyerniük az ügynek.

A Gartner szerint az idei első negyedévben mindössze 1,6 millió telefon kelt el a tavalyi év végén bemutatott Windows Phone 7 operációs rendszerrel.

Az Apple 16,9 millió eladott iPhone készülékkel több mint megduplázta eladásait az első negyedévben. Az okostelefon kategórián belül ezzel a harmadik legnagyobb lett 16,8 százalékos piaci részesedéssel. A teljes mobiltelefon-piacon az Apple részesedése 3,9 százalék a tavalyi 2,3 százalék után. Igaz, egyes elemzői számítások szerint az Apple kevesebb mint négy százalékos piaci részesedésével a mobiltelefon-piaci értékesítési árbevételének több mint felét szedi be egymaga.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd