Connect with us

Hirdetés

technokrata

Veszélyes lehet az Android

Kütyük

Veszélyes lehet az Android

Népszerűsége miatt lehet veszélyeztetett a Google Android okostelefonokra fejlesztett operációs rendszere – hangzott el a NetAcademia Oktatóközpont csütörtöki budapesti konferenciáján, ahol demonstrált előadások keretében mutatták be a jelenlegi IT-biztonsági problémákat.

A számítástechnikai szakembereknek szervezett egynapos konferencia központi témája többek között a Google szabad felhasználású operációs rendszere, az Android volt, miután az okostelefonokon és a táblagépeken is egyre népszerűbb szoftver már a számítástechnikai bűnözők érdeklődését is felkeltette.
Jó példa erre a Google márciusi lépése, amikor a szoftvercég távvezérléssel törölte azokat a kártékony Android alkalmazásokat, amelyek néhány nap alatt több mint negyedmillió készüléket fertőztek meg.
A budapesti konferencia előadói szerint a kiberbűnözőknek még nincs szükségük arra, hogy a látványos demonstrációkon szemléltetett kifinomult támadásokkal szerezzék meg a felhasználók adatait, amikor sokkal primitívebb eszközökkel, csupán az emberi hiszékenységre alapozva is értékes információkhoz juthatnak.
“Minden, amit az ember készít, hibás is lehet, azaz sérülékeny, és minél bonyolultabb egy rendszer, annál több hibalehetőséget rejthet” – hangsúlyozta az MTI-nek Veres-Szentkirályi András, a Silent Singal Kft. biztonsági szakértője, hozzátéve, hogy a bűnözők is üzletemberek, akiknek az a befektetés, hogy hibákat keressenek és találjanak.
“Az Android nagyon szépen megtervezett rendszer, amely nem hibátlan, de a kártékony szoftvereket távvezérléssel eddig még tökéletesen sikerült eltávolítaniuk. A Google és minden más szoftvergyártó termékénél a biztonságot és a privátszférát áldozzuk fel a kényelmünkért. Ez a jelenség sem újdonság, csak az eszközök változtak” – magyarázta.
Az Android szabadon fejleszthető szoftver, így a felhasználók maguk dönthetik el, mit módosítanak rajta, azonban a változtatásokkal elesnek azoktól a szolgáltatásoktól, szoftverfrissítésektől is, amelyeket jelen esetben a Google is ajánl. A szabadon fejleszthető szoftvereknél az ellenőrizetlen alkalmazások okozhatják a problémát. A zárt rendszerek – mint az Apple mobileszközökre tervezett iOS szoftvere – viszont azt a téves biztonságérzetet kelthetik, hogy az ellenőrzött rendszerbe csak tesztelt, megbízható szoftverek kerülhetnek. Ezt támasztja alá az iPhone is, amelyre szintén készült olyan alkalmazás, amely kártékonynak tekinthető, mert a felhasználó megtévesztésére törekedett.
Az is vitatott, hogy milyen alkalmazásokat nevezhetünk kártékonynak – magyarázta az előadó az Android sebezhetőségére utalva, ugyanis a legnagyobb szenzációt kiváltó, Oroszországba emelt díjas SMS-eket küldő kártevő a telepítéskor meg is kérdezte: engedélyezi-e a felhasználó, hogy az alkalmazás SMS-eket küldjön.
A nyilvánvaló figyelmeztetések ellenére mindig is voltak és lesznek is olyanok, akik az  igen” gombra kattintanak, és az Android népszerűségének növekedésével a hackereknek már az is elegendő, ha a felhasználók egytized százalékát sikerül rászedniük.
Magyarországon immár negyedik alkalommal rendezték meg az Ethical Hacking konferenciát, amelyre az idén több mint 400 informatikai szakember jelentkezett.
“A résztvevők számát akár még soknak is tarthatjuk, azonban ahhoz képest, hogy Magyarországon hány vállalatot érint a kiberbűnözés, egyáltalán nem lehetünk nyugodtak” – mondta Fóti Marcell, a NetAcademia ügyvezetője.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés