Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyre több mobiltelefont ellenőriznek

Kütyük

Egyre több mobiltelefont ellenőriznek

Rekordszintet ért el tavaly Lengyelországban a mobiltelefonok és számítógépek adatainak ellenőrzése: az 1,4 millió lekért adat 400 ezerrel haladja meg a 2009-ben följegyzett értéket.

Az adatok iránt legtöbbször a rendőrség, az ügyészség, a titkosszolgálatok és bíróságok érdeklődtek – közölte kedden az elektronikus távközlési hivatal (UKE). A megkeresések tárgyát többnyire mobiltelefon-összeköttetések és a mobiltelefonok helyzetének meghatározása, valamint számítógépek IP-címének tudakolása képezte.
Adatvédelmi szervezetek éles bírálattal illették a hatóságok fokozódó kíváncsiságát. “A kormány ezzel az erővel automatikusan a rendőrség és a titkosszolgálat rendelkezésére bocsáthatná az összes adatot” – háborgott Adam Bodnar, a helsinki emberjogi alapítvány képviselője a Gazeta Wyborcza című újságban.
Az Európai Bizottság márciusban azt ajánlotta a tagállamoknak, hogy korlátozzák, illetve ellenőrizzék a távközlési adatokhoz való hozzáférést. Irena Lipowicz emberjogi ombudsman már januárban felszólította a varsói kormányt, hogy gondoskodjék a megfelelő ellenőrzésről.
A távközlési és internetforgalmi adatokat Lengyelországban két éven át tárolhatják a hatóságok, ehhez nincs szükségük bírósági határozatra.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés