Connect with us

Mobilon követhető az influenzajárvány

A-Universal-Flu-Shot

Kütyük

Mobilon követhető az influenzajárvány

Egy új mobiltelefon alkalmazás segíthet a járványok nyomon követésében és megértésében.

Mikor egy influenzajárvány időről-időre végigsöpör a világon, iskolák zárnak be, munkahelyeket ürülnek ki, és megkezdődik versenyfutás a védőoltásokért. Egy új mobiltelefon alkalmazás segíthet a járványok nyomon követésében és megértésében.

A helyi járványok és a világméretű pandémiák időről-időre komoly nemzeti és globális fenyegetettséget jelentenek a Föld lakosságára nézve. Mikor ez bekövetkezik, a közegészségügynek és kormányszervezeteknek legfőbb érdeke, hogy minél hamarabb fel tudják mérni, hogy a vírus milyen messzire és milyen gyorsan, milyen ütemben terjed el.

Jon Crowcroft professzor és Dr. Eiko Yoneki, a Computer Laboratory kutatói egy FluPhone elnevezésű alkalmazást fejlesztettek ki, melynek segítségével a mobiltelefonokon keresztül az influenzajárványok viselkedését, terjedési sebességét és következményeit lehet tanulmányozni.

”A mobiltelefonokon keresztül az applikáció képes felismerni és megfigyelni az influenzaszerű tüneteket azáltal, hogy kérdéseket tesz fel a mobiltelefon tulajdonosának. Ezen kívül a mobiltelefonok az egymás közötti bluetooth kapcsolaton alapuló kommunikáció segítségével képesek további információt szerezni a többi influenzás beteg fizikai helyzetéről.” – magyarázta az új alkalmazás működési elvét Dr. Yoneki.

Ezen információk alapján a járványügyi szakértők átfogó képet kaphatnak arról, hogy hogyan formálódnak bizonyos emberi közösségek, mennyi időt töltenek együtt, és milyen gyakran találkoznak az emberek. Ezek a hálózatszerű struktúrák segíthetnek a járványos megbetegedések kialakulásának és terjedésének megértéshez, tette hozzá Dr. Yoneki.

Manapság már több mobiltelefon van forgalomban, mint ahány ember él a Földön, és a legtöbb városi környezetben szinte 100%-os a mobiltelefon-hálózat lefedettsége, így nagyon pontos mérési adatokra számíthatunk a járványok terjedésével kapcsolatban, mondta Crowcroft professzor.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom