Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobiltelefonunkkal a Földünkért

Kütyük

Mobiltelefonunkkal a Földünkért

Hogyan segíthetik az okostelefonok és mobilalkalmazások a környezettudatos és felelős életvitelt.

A Telenor múlt héten, a Föld Napja alkalmából tartott negyedik androidos rendezvényén igyekezett propagálni a fenntartható fejlődést. Ehhez két területen tud hozzájárulni: az energiafelhasználás és a széndioxid-kibocsátás csökkentésével, valamint az ügyfelek tudatosságának növelésével. Előbbinek eleget tett azzal, hogy 2010-ben az előző évhez viszonyítva 7,7%-kal csökkentette szén-dioxid kibocsátását. Utóbbi kezdeményezésének sikerére pedig bizonyíték az a tény, hogy 2004-ben indított mobil-visszaváltási akcióinak köszönhetően az elmúlt hét évben több mint 81 tonna régi, újrahasznosítható készüléket adtak le a Telenor ügyfelei. Emellett az elektronikus számla jelentős mennyiségű időt, energiát és üzemagyagot spórol meg. Jelenleg évente 2,2 tonna papírt takaríthatnak meg és 40 fa kivágását akadályozhatják meg azok a Telenor ügyfelek, akik ilyet igényelnek. Ha mindenki áttérne erre a befizetési módra, évente 200 tonnával kevesebb papír felhasználására lenne szükség és nagyjából 3300 fával kevesebbet kellene kivágni.

2012-től az Európai Bizottság és a mobiltelefon-gyártók közötti megállapodásnak köszönhetően a szolgáltatók egységes mobiltöltőket forgalmaznak. Ezzel mindenki számára kedvező helyzet áll majd elő, hiszen a mobilárak – a kapcsolt terméknek számító töltők hiánya miatt – valószínűleg csökkenni fognak, és kevesebb hulladék is termelődik, hiszen minden háztartásban elég lesz egyetlen töltőt tartani, melyet új telefonok vásárlásakor sem kell lecserélni.

A mobiltechnológia számos további lehetőséget is kínál a tervezhetőbb, tudatosabb és környezetkímélőbb életmódra. Az okostelefonok segítségével például megelőzhető a túlzott üzemanyag-felhasználás: csupán fél óra felesleges autózás mellőzésével több energiát lehet megtakarítani, mint amennyi egy mobilszolgáltató egy előfizetőre eső energiafelhasználása és az előfizető mobiltelefonjának éves töltése együttvéve. Az üzleti utak is kiválthatóak tele- és videokonferenciákkal, a környezeti hatásuk pedig jelentős: minden 1000 km megtakarított repülőúttal fejenként 120-150 kg szén-dioxiddal kevesebb kerül a levegőbe. Ezek a hívások könnyedén lebonyolíthatóak egy okostelefonon vagy táblagépen.

Mobilalkalmazásokkal bolygónk védelméért
„Néhány egyszerű okostelefon alkalmazás meglepően nagy mértékben járulhat hozzá az élhetőbb, egészségesebb környezethez. A GPS és a Google térképein már Magyarországon is elérhető „dugófigyelő” funkció (Traffic layer), amelynek használatával kikerülhetjük a nagyobb forgalmi akadályokat. Így egyrészt időt másrészt üzemanyagot takaríthatunk meg, ezáltal csökkenthetjük autónk szennyezőanyag-kibocsátását is. Már Androidra is elérhetők az úgynevezett virtuális termékek, például elektronikus könyvek: ezek letöltésével megspórolhatjuk a könyvek gyártásának és szállításának energiaszükségletét, de jelentős mennyiségű fa kivágását is megelőzhetjük.” – mondta Halmay Richárd, a Telenor Magyarország Zrt. vállalati felelősségvállalási vezetője.

A Telenor azért szervezte negyedik rendezvényét a fenntarthatóság témája köré, hogy ezzel is hozzájáruljon a tudatosabb mindennapokhoz. Az Android Workshop Planeten szakértők és civil szervezetek a felelősebb életvitelt segítő alkalmazásokat mutattak be, emellett az érdeklődők a WWF Magyarország és a Telenor munkatársaitól megtudhatták azt is, hogy milyen szerepet játszik a mobilkommunikáció a fenntartható fejlődésben és egy közhasznú civil szervezet sikeres működésében.

Környezetbarát mobiltelefon
A rendezvényen bemutatták a Sony Ericsson Xperia neo környezetbarát eljárással készülő okostelefont is. A kevesebb csomagolással, papír útmutató nélkül és energiatakarékos töltővel szállított telefon a gyártó Greenheart portfóliójának tagja: mérgező festékek felhasználása nélkül, újrahasznosított műanyagból készül. A készülék Mobile BRAVIA Engine-t használó Reality Display-e mindazonáltal kristálytiszta képet ad, míg a Sony mobiltelefonokra kifejlesztett, Exmor R technológiája még kevés fénynél is lehetővé teszi világos képek és HD videók készítését. A telefonon az Android legújabb, Gingerbread verziója fut.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés