Connect with us

technokrata

Miért lassúak a weboldalak?

Kütyük

Miért lassúak a weboldalak?

Avagy minden milliszekundum számít.

A Web együtt fejlődött az átlagos Internet-csatlakozások sebességével, ahogy megjelentek a szélessávú kapcsolatok, jelentősen megnőtt a weboldalak mérete is. A kettő között azonban aszimmetrikus a kapcsolat, napjaink 100 megabites hozzáféréseinél már egyetlen weblap betöltése sem lehetne lassú. Nem lehetne – de gyakran mégis az. Márpedig a lassú oldalakat nem szeretik az internetezők, a türelem gyorsan elfogy, és másik oldalra navigálnak.

Már Einstein is megmondta, az idő relatív. Ezt akár az internetezés közben is megtapasztalhatjuk. Egy nemrég készített felmérés szerint egy tetszőleges oldal betöltődési sebessége 15 százalékkal lassabbnak tűnik a ténylegesnél, mely érték 35 százalékra nő, ha otthagyjuk a számítógépet egy időre. A site-optimalizálással foglalkozó Strangeloop szerint megéri energiát fektetni az oldalbetöltés felgyorsítására, példaként pedig az Amazon.com-ot hozta fel. Az amerikai kereskedővállalat tapasztalatai szerint minden 100 ms-os csökkenés 1 százalékos növekedést jelent a bevételben – az internetezők meghálálják, ha gyorsan működik a site. Hasonlóak az AOL tapasztalatai is: 50 százalékkal több oldalt néznek meg a leggyorsabb webhelyeket böngésző felhasználók, mint a leglassabbak látogatói.

Az alább látható infografika (kattintásra nagyobb méretben) a lassú betöltési idők problémáját boncolgatja tömören, illetve igyekszik ötleteket adni, miként lehet változtatni a jelenségen. Annak pedig, aki kíváncsi arra, mennyire gyors saját weboldala, a Google Page Speed Online szolgáltatását érdemes kipróbálnia.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp