Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szerencsejáték mobilra

Kütyük

Szerencsejáték mobilra

Mobilos szerencsejáték rendszerrel nyerte el a T-Mobile Mobilnet II. pályázatának csoportos kategóriáját Philipp Helga, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, és Blázovics László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója. A két egyetemistát telefonon értük utol, mert jelenleg Európa két nagyvárosában tanulnak.

Mobling a játékotok neve. Mit takar ez a kifejezés?

#img3#Philipp Helga: Ismertem a tavalyi győztes munkákat, és azon gondolkodtam, hogy mit lehetne kitalálni. Először egy mobil lottó játék ötlete ugrott be, de mivel ez már létezik a szolgáltatóknál, ezt elvetettem. Viszont szerettem volna a mobilos szerencsejátéknál maradni, és ekkor kerestem az új nevet is, ami a Mobling lett, a gambling on your mobile (azaz szerencsejáték a mobilodon) összevonásából. A játék úgy működik, hogy Budapest fel van osztva szektorokra, mintha az lenne a lottószelvény, és a szektorok meghatározott időközönként (például hetente) egy számmal vannak összepárosítva. A játékot kétféleképpen lehet játszani, egyénileg és csoportosan. Az egyéni játékosok a regisztrációt követően öt számot kapnak, és sorrendben át kell haladniuk azokon a szektorokon, amelyekhez a kapott számok tartoznak. A csoportos játék esetén az ötfős csapatokban mindenkinek egy-egy száma van, és a hozzátartozó szektorba kell a játékosoknak belépnie abban az idősávban. Természetesen a szabályok rugalmasan változtathatók, de a lényeg az, hogy egyrészt szerencse kell hozzá, másrészt a csoportos játék lényege még a közösségépítés is. Így például olyan csoportok is játszhatnak, amelyek tagjai eredetileg nem is ismerték egymást. Ezt támogatandó a weboldalon kialakítottunk egy chates felületet is, ahol a tagok megbeszélhetik azt is, hogy ki merre fog közlekedni.

Nehéz volt az elképzeléseket megvalósítani technológiai oldalról?

#img2#Blázovics László: Lényegében annyira nem, mindent meg lehet csinálni, csak idő hiányában voltam, mert egyetem mellett dolgoztunk rajta, illetve volt még egy másik projekt is, amiben ezzel párhuzamosan részt vettem. Azért is tetszett meg az ötlet, mert egyszerűen megvalósítható, és mégis jópofa, illetve sokakhoz szól. Annyi megkötéssel kellett csak számolni, hogy Microsoft technológiát használtam, ami miatt a szolgáltatás tényleges működtetéséhez szerverlicencekre lenne szükség. Egyébként azért is találtam szimpatikusnak Helga ötletét, mert nem csak fiatalokhoz szól, hanem mindenkihez.

Két külön egyetemre jártok. Hogyan találtatok egymásra?

Philipp Helga: A T-Mobile szervezett egy találkozót a pályázat csapatos kategóriája iránt érdeklődők számára, ahol lehetőségünk volt néhány szóban bemutatni az elképzeléseinket mindenki előtt. Én egyébként nem prezentáltam, hanem odamentem a műegyetemista fiúkhoz, és aztán Laci felhívott, hogy érdekli a dolog.

Amellett, hogy Laci a technikai oldalért felelt, Helgának pedig volt egy nagyszerű ötlete, azért ő is kivette a részét a megvalósításban. Mit tudtál hozzátenni?

Philipp Helga: Az intermédia szakon nagyon sok mindent tanulunk az egyetemen. Én többek között grafikai dolgokkal is foglalkozom, úgyhogy ezt a feladatot is vállaltam. A kiállításra én készítettem például a plakátot, a koncepció leírását, valamint a Laci által lefejlesztett weblap dizájnelemein is dolgoztam.

Mit gondoltok, lehet-e ebből konkrét szolgáltatás, amit igénybe vehetnek az emberek?

Philipp Helga: Szerintem simán. Én ezért is foglalkoztam vele, továbbá mert rengeteg lehetőség van még benne. Például a csoportos játékot közösségi oldalakkal lehetne összekapcsolni, hogy ezáltal még izgalmasabbá tegyük. A pályázatba persze minden részletet nem tudtunk belevenni, de még bőségesen lehetne ezt fejleszteni.

Meséljetek még egy kicsit magatokról! Ha jól tudom, Laci foglalkozott már különböző fejlesztésekkel. Miket készítettél eddig?

Blázovics László: A nyáron kezdtem el mobilra fejleszteni Symbianban, aztán az ősszel az egyetemen bekerültem egy projektbe, amivel az időközben a Nokia által megvásárolt vállalat, a Navteq navigációs cég által meghirdetett Global LBS Challenge versenyére neveztünk be, és annak a pályaműnek az elkészítésében vettem részt két társammal.

Mind a ketten külföldön vagytok, talán elárulhatjuk, hogy ez a beszélgetés is egy nemzetközi konferenciahívás révén valósulhat meg. Hol vagytok, és mit csináltok?

Philipp Helga: Elnyertem egy Erasmus pályázatot, úgyhogy Hollandiában vagyok, Maastrichtban egy egyetemen, ahol a szakomnak megfelelően három hónapig itt tanulok. Most érkeztem egyébként februárban.

Blázovics László: Én pedig ugyancsak február óta Berlinben vagyok, egy helyi cégnél, ahol a diplomamunkámat írom.

Netán azt is a mobilok programozásáról szól majd?

Elosztott mobilalkalmazás-fejlesztésekről szól, úgyhogy lényegében igen. Ez a téma nagyon érdekel most, és szerencsére van rá lehetőségem, hogy ebben elmélyüljek.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés