Connect with us

Hirdetés

technokrata

Napelemes bázisállomás a Pannonnál

Kütyük

Napelemes bázisállomás a Pannonnál

Napkollektorral felszerelt bázisállomást épített a Pannon a Fejér megyei Baracskán. A 17 napelem-panel az adótorony energiafelhasználásának felét biztosítja.

#img1#A Pannon idén áprilisban, a Föld Napja alkalmából jelentette be, hogy 2011-ig 24 százalékkal csökkenti éves szén-dioxid kibocsátását. A hálózati infrastruktúra felel a vállalat energiafelhasználásának jelentős hányadáért, így a napenergiával működő bázisállomások létesítése az egyik első lépés a vállalás teljesítése felé.

A tizenhét napelem-panel névleges teljesítménye egyenként 160 Wp, a hazánkban jellemző fényviszonyokkal kalkulálva a napelemek az évi 10-11 kWh fogyasztású bázisállomás energiaigényének mintegy felét képesek fedezni. Egy, a baracskaihoz hasonló bázisállomás üzembe helyezésével évente 2,2 tonna szén-dioxid kibocsátástól lehet megóvni a környezetet. Napelemes adótornyok felállítása pillanatnyilag csak hosszabb távon térül meg, de az energiaárak növekedésével mindinkább előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások. A rendszert a Szélkerékcentrum (www.szelkerekcentrum.hu) tervezte és építette ki.

“A Pannon lépése szervesen illeszkedik a vállalat hosszú távú jövőképébe – mondta el Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója. – Stratégiánk legfontosabb elemei az energiafelhasználás csökkentése, a mobiltelefonok és hálózati berendezések újrahasznosítása, és az épülő új irodaház, melynek tervezésénél – Magyarországon egyedülálló módon – a környezetvédelmi szempontok játszották a legfontosabb szerepet.”

A Pannon nyolc évvel ezelőtt vezette be az első újítást, mely jelentősen csökkentette a bázisállomások környezeti terhelését, 2000 óta fokozatosan átállt az ún. szabadlevegős hűtésre, és jelenleg az adótornyok 90%-nál ezt a megoldást használja, amellyel jelentős mértékben csökkenthető a légkondicionálók energiafelhasználás-igénye, így a CO2 kibocsátás is.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés