Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mit kell tudni a számhordozásról?

Kütyük

Mit kell tudni a számhordozásról?

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) összegyűjtötte a szolgáltatók azon információs telefonszámait, amelyeken a hordozott számokról lehet érdeklődni. A listát a hatóság és a HFJK a jövőben folyamatosan karbantartja, bővíti, naprakészen tartja.

A számhordozhatóság szabályairól szóló 46/2004. (III. 18.) kormányrendelet értelmében, ha a hívott szám hordozott és a hívó fél szolgáltatója eltérő díjazást alkalmaz, a hívó fél szolgáltatója köteles díjmentes tájékoztatást nyújtani arról, hogy az adott hívás melyik szolgáltató hálózatában végződik, és mekkora a hívás díja. A hívó fél szolgáltatója a hordozott számokkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségének saját hálózatában díjmentesen hívható ügyfélszolgálati számán, illetve egyéb díjmentesen hívható számán keresztül, vagy automatikus tájékoztatás útján tehet eleget.

A számhordozhatóság a hírközlési piacon a verseny egyik nagyon fontos eleme. A hordozott telefonszámok mennyisége folyamatosan növekszik, ugyanakkor a hordozott telefonszámok hovatartozását a legtöbb szolgáltató a hívást megelőzően nem jelzi automatikusan, így az előfizetők számára gyakran ismeretlen a beszélgetések díja. Annak érdekében, hogy a szolgáltatók tarifarendszere átláthatóbb legyen, a hatóság valamennyi vezetékes- és mobilszolgáltatót felszólított, hogy honlapja nyitó oldaláról legfeljebb három egyértelmű lépésben legyen elérhető a hordozott számokkal kapcsolatos információs telefonszám. Az NHH egyben felkérte a szolgáltatókat, hogy ezen telefonszámokat a hatóság részére is küldjék meg.

Az NHH és a HFJK a beérkezett válaszok alapján összegyűjtötte a hordozott számokkal kapcsolatos információs telefonszámokat és ezeket a fogyasztók minél hatékonyabb tájékoztatása érdekében az NHH és a HFJK honlapján is közzé tette.

A hatóság a jövőben a piacra belépő új szolgáltatóktól is megköveteli a hordozott számokkal kapcsolatos információs telefonszámok megadását. Az információs telefonszámok táblázatának folyamatos frissítése révén az előfizetők szolgáltatójuk honlapja mellett az NHH és a HFJK honlapjain is naprakészen, gyorsan és hatékonyan informálódhatnak a hordozott telefonszámokkal kapcsolatos tájékozódási lehetőségekről.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés