Connect with us

technokrata

MinDigTV, ingyen digitál

Kütyük

MinDigTV, ingyen digitál

A Nemzeti Hírközlési Hatóság nevében Pataki Dániel, elnök, az Antenna Hungária Zrt. nevében pedig Jean-Francois Fenech vezérigazgató, Bánkuti Erzsébet és Kárpáti Rudolf ágazatvezetők írták alá a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó hatósági szerződéseket. A MinDigTV elnevezésű digitális televíziós szolgáltatás csaknem 60 százalékos lefedettséggel már decembertől elérhető lesz, döntőrészt előfizetési díj nélkül vehető csatornákkal.

Az Európai Unióban – és így Magyarországon is – az a célkitűzés, hogy a földfelszíni analóg televíziós műsorszórást legkésőbb 2011 végéig a digitális váltsa fel. A rádiózás területén Magyarországon a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége, amennyiben addigra a rádiós hálózat lefedettsége, valamint a digitális rádió vevőberendezések elterjedtsége a lakosság körében eléri az előírt szintet.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság 2008 tavaszán írt ki pályázatot öt földfelszíni digitális televízió- és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére és mindkét pályázatot az Antenna Hungária nyerte meg, mert a versenytársaknál kedvezőbb közszolgálati műsorszórási díjat ajánlott, a hálózatok kiépítése és a lakossági elérés vonatkozásában pedig jóval kedvezőbb ütemezést vállalt.

Az AH intenzív hálózatkiépítésének költsége nagyságrendileg 25 milliárd forint lesz a következő 4-5 év során. A magyar állam és az NHH előírásai alapján az Antenna Hungária annak érdekében, hogy a digitális televíziós sugárzást megkezdhesse, csaknem az összes műsorszóró antennarendszer rekonstrukcióját elvégzi.

A digitális televízió (DVB-T), rádió és mobil-televíziós szolgáltatások várhatóan idén decemberben indulnak el. A DVB-T lakossági lefedettsége 2008-ban közel 60%-os lesz, három telephellyel (Budapest, Szentes, Kabhegy). A hálózat 2009-ben újabb 8 telephellyel bővül, a lefedettség 88%-os lesz, ezzel a digitális hálózat már meghaladja a jelenlegi analóg országos kereskedelmi csatornák 86%-os lefedettségét. A hálózat 2010 végére eléri a 95%-os lefedettséget.

A mobil-televíziós (DVB-H) szolgáltatás 2008-ban Budapesten és környékén indul el (16%-os lefedettség), 2009 végére további 7 nagyvárosban, valamint a Balaton környékén is elérhető lesz a szolgáltatás, így a lefedettség 30%-os lesz, mely 2012-re 50%-ra emelkedik. A DAB+ digitális rádiós szolgáltatás lakossági lefedettsége három budapesti telephellyel már idén eléri a 31%-ot, jövőre 44%-ra emelkedik, a teljes kiépítésre 2013-ig kerül sor.

Az új szolgáltatás elnevezése MinDigTV lesz. A szolgáltatás túlnyomó részt előfizetési díj nélkül lesz elérhető. Az előfizetési díj nélkül elérhető csatornák száma nagy valószínűséggel már az induláskor a jelentősen emelkedhet a mostani analóg platform három adásához képest.

A közszolgálati csatornák, az m1, m2, Duna TV biztosan a kínálat részét képezik, szándékuk szerint HD felbontásban. Az RTL Klub és a TV2 60 napon belül dönthet arról, hogy megjelenik-e az új szolgáltatás kínálatában. A jelenleg előkészítés alatt álló új Médiatörvény elősegítheti új, előfizetési díj nélküli tartalmak megjelenését a digitális földfelszíni platformon, szélesebb kínálatot biztosítva a DVB-T nézőinek.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin