Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyorsítósávban a mobilfizetés

Kütyük

Gyorsítósávban a mobilfizetés

Közép- és Kelet-Európában, fejlett a bankszektor, és a mobiltelefonok elterjedt használata miatt küszöbön áll a mobilfizetési technika szélesebb körben történő alkalmazása. A ma még hiányos szabályozásnak 2009 őszéig rendeződnie kell, s ezt követően a költség-hatékony mobilfizetés jelenleg “lazább” követelményei nem fogják kockázatosabbá tenni a manapság amúgy is alulszabályozottnak tekintett pénzügyi rendszert.

Közép- és Kelet-Európában, ahol fejlett a bankszektor, és hihetetlen mértékben elterjedt a mobiltelefonok használata, küszöbön áll a mobilfizetési technika szélesebb körben történő alkalmazása. Míg egyes országokban az alkalmazás már jelentős sikereket könyvelhet el, nálunk a mobilfizetések szélesebb körben történő terjedését akadályozza például, hogy nincs egységes szabályozás, illetve hiányzik a mobilhálózatok üzemeltetői, a bankok és a kiskereskedők közötti együttműködés is. A kereskedők lassan felismerik, milyen előnyökkel járhatnak számukra ezen  fizetések, a szolgáltatóknak és a használóknak pedig ezzel egyidejűleg látni fogják, hogyan takaríthatnak meg időt és pénzt ezzel a fizetési technikával.

Aktualitást ad a témának a mobilfizetés kielégítő törvényi szabályozásának kialakítására vonatkozó európai uniós kötelezettség – melynek a pénzügyi szolgáltatók szabályozásával egységes módon kell rendeznie a kérdést -, melynek legkésőbb 2009 őszéig meg kell történnie.

A globális gazdasági és pénzpiaci válság ugyan sürgeti az olyan költség-hatékony fizetési módszerek mielőbbi bevezetését, mint a mobilfizetés, ugyanakkor kérdéseket vet fel, hogy a bankinál “lazább” követelményeket teljesítő szolgáltatók (pl. mobil operátorok) nem fogják-e kockázatosabbá tenni a manapság amúgy is alulszabályozottnak tekintett pénzügyi rendszert.

A mobilfizetés tényleges elterjedésének több feltétele is van, az egységes szabványok kidolgozása, a megbízható, biztonságos tranzakciós környezet és adatkezelés, működőképes üzleti modellek kialakítása, illetve a szükséges technikai fejlesztések mind a készülékek, mind a hálózatok vonatkozásában. “Lépésenként közelítünk a cél felé, – összegezte Neuman Péter, a Telekom 4 Zrt. ügyvezető igazgatója, – melynek egy átfogó szakmai konszenzusra kell támaszkodnia, ennek elérését támogatja májusi szakmai konferenciánk is. Operátori, technológiai, illetve pénzügyi oldalról közelítve a kérdést, kiemelt szerepet kapnak a szabályozási, adatvédelmi kérdések.”

Ahol már a mobilfizetést használják

A mobilfizetés kétségtelenül csábítóan kényelmes és költség-hatékony minden szereplő számára, amint azt a mobilparkolás, mobil és internetes tartalom letöltés, mozijegy, autópálya-matrica vásárlás magyar tapasztalatai is bizonyítják. Újabb alternatíva lehet a kártyás vásárlás mellett a mobilfizetés, de léteznek kártyás mobilfizetési megoldások is, amikor a két rendszer kombináltan működik, a kényelmet és a biztonságot ötvözve.

“A mobilfizetés kézenfekvő előnyei már az idén legalább 10-15 ezer fogyasztót csábítanak arra, hogy kipróbálják a mobilfizetési szolgáltatásokat.” – ad előrejelzést Papp Tibor, a Díjbeszedő Holdinghoz tartozó FOLD-R Zrt. vezérigazgatója.. “Arra számítunk, hogy kereskedői oldalról főleg a nagyobb internetes áruházak, illetve közüzemi, pénzintézeti szolgáltatók csatlakozása révén a következő években már százezres nagyságrendű tömeg intézheti pénzügyeit a mobiltelefonján keresztül.”



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés