Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Európai Parlament döntött a roamingdíjak csökkentéséről

Kütyük

Az Európai Parlament döntött a roamingdíjak csökkentéséről

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) üdvözli az Európai Parlament szerdai döntését, miszerint a következő években tovább csökkenhetnek a barangoló (roaming) hívások díjai, a tagállamok területén szabályozottá és roaming-környezetben a jelenleginél lényegesen olcsóbbá válhat a mobilinternet használata és az SMS küldés is.

Amennyiben a Miniszterek Tanácsa is jóváhagyja a döntést, 2009. július 1-jétől a hívásindítás kiskereskedelmi ára nettó 46 centről 43 centre, a hívásfogadásé pedig nettó 22 centről 19 centre csökken és a hívásfogadásnál, valamint a hívásindításnál is a jelenlegi, általában perc alapú számlázást a másodperc alapú váltja fel az első 30 másodperc után.

A roaming-szabályozás 2007-es bevezetése óta a hívásindítás és -fogadás ára mintegy 40-60 százalékkal csökkent. Jelenleg a három hazai szolgáltató ügyfeleinek az unió területén barangolva a hívásindítás pedig legfeljebb 127,4 Ft-ba, a hívásfogadás pedig percenként legfeljebb bruttó 60,9 Ft-ba kerülhet.

A döntés hatására nyáron tovább csökkenhetnek az árak az unió országaiban, de Magyarországon a forint-euro árfolyamemelkedés és a kilátásba helyezett általános forgalmi adóemelés miatt drágulást hozhat. A hívásfogadás és a hívásindítás ára a következő két évben újabb 3-3 centtel csökken majd.

A végső elfogadás után a roamingszabályozásba új elemként kerülő SMS-szabályozás hatására július elsejétől a rövid szöveges üzenetküldés az unió tagállamaiban barangolva legfeljebb nettó 11 eurocentbe kerülhet. Jelenleg az EU országokban tartózkodva az SMS küldés a magyar szolgáltatóknál bruttó 80-110 Ft-ba kerül, ugyanez év nyarától várhatóan mintegy 50-60 százalékkal lesz olcsóbb.

Az SMS árszabályozásához hasonlóan, július 1-jétől szabályozott lesz a mobilinternet barangolási tarifája is. Itt a nagykereskedelmi árat szabályozza az EU, ami legfeljebb 1 euró lehet megabájtonként. Az EP által elfogadott javaslat alapján ez a díj 2010. július 1-jétől 80 eurocent, 2011. július 1-jétől pedig 50 eurocent lesz. A felmérések szerint jelenleg a nagykereskedelmi árak 3-5 euro között mozognak megabájtonként, így a szabályozás hatására várhatóan az SMS árcsökkenésénél is nagyobb mértékben esik majd az egyre népszerűbb mobilinternet-használat kiskereskedelmi ára.

Az uniós szabályozás csak az EU tagállamainak szolgáltatóira vonatkozik, így több szomszédos, illetve unión kívüli államban ennél lényegesen drágábbak lehetnek a szolgáltatások. Roaming-környezetben tartózkodva a hívásfogadásáért is fizetni kell, ugyanakkor az SMS esetében csak a küldés kerül pénzbe. A belföldön használt mobilinternet-előfizetések általában csak a belföldi használatra vonatkoznak, ezért utazás előtt érdemes tájékozódni, hogy milyen roaming-mobilinternet csomagokat kínálnak a szolgáltatók.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés