Connect with us

technokrata

Milliók veszélyben a Facebookon

Kütyük

Milliók veszélyben a Facebookon

Túl könnyen igazoljuk vissza a minket ismerősnek bejelölőket. Különösen, ha az ellenkező nembe tartozik az illető.

A Harris Interactive által készített és nemrég közzétett tanulmány 1011 amerikai felnőtt közösségi hálózatokban való magatartását vizsgálva vonta le a fenti megállapítást. A piackutató szerint a férfiak 18 százaléka (ez 13 millió amerikait jelent, kivetítve az USA teljes lakosságára) akkor is hajlamos elfogadni az ismerősnek való jelölést, ha az olyan nőtől érkezik, akit valójában nem is ismer. A nőknél is megfigyelhető ez a jelenség – igaz, jóval alacsonyabb arányban -: a gyengébbik nem 7 százaléka reagál pozitívan egy vadidegen férfi jelölésére.

Miért veszélyes ez? Nos, a Facebookon regisztráltak zöme már hallott a rá leselkedő veszélyekről, így egy részük tesz valamilyen lépést adatainak zárt elérése érdekében. Mit sem ér azonban ez, ha „kívülről” ugyan nem látszanak a bizalmas információk, de különösebb nehézség nélkül „be lehet jutni” valakinek az online bizalmi körébe. Érdekes, hogy ezzel a közösségi hálózaton regisztráltak többsége tisztában is van. A megkérdezetteknek csupán fele nyilatkozta, hogy szerinte ismerősei bizalmasan kezelik Facebookon elérhető adataikat.

A hozzáférhetővé vált adatokkal gyakran visszaélnek, állítja a Harris Interactive. Szerinte a profiloldalon megosztott alapvető információk segíthetnek az adott személyről összeállítani egy olyan „dossziét”, amit a bűnözők személyiséggel való visszaélésekre használhatnak fel. Például ezeknek az adatoknak a birtokában megválaszolhatnak jogosultság-azonosítási kérdéseket egy banki telefonbeszélgetés során. A közösségi hálózatokban tehát egyáltalán nem kockázatmentes az ismerősnek jelölgetés, még akkor sem, ha az illető a másik nemhez tartozik (sőt).

Érdemes hát megvizsgálni és megfelelően konfigurálni a Facebook beállításai lehetőségeit.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin