Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sugárzó mobilok

Kütyük

Sugárzó mobilok

A telefonok agyra gyakorolt hatását vizsgálták.

Örök téma a mobiltelefonok emberi szervezetre, különösen az agyra gyakorolt hatásának kutatása, hiszen mindmáig nem sikerült megnyugtató módon eldönteni a kérdést: hordozható kommunikációs eszközeink élettani hatásai vajon károsak-e az emberre nézve? Egy, az amerikai Journal of the American Medical Association újságban megjelent tanulmány beigazolta, hogy a hosszan tartó beszélgetések befolyásolják központi szervünk működését. A tanulmányt készítő National Institute of Health szakértői azonban abban már nem tudnak biztosat mondani, hogy ez a hatás miben és mekkora mértékben befolyásolja agyunkat.

Metabolizmus
A metabolizmus (vagy hétköznapi nevén anyagcsere) egy orvosi és biokémiai fogalom, mely az élő szervezetekben végbemenő anyag-, energia- és információáramlást jelenti.

forrás: Wikipedia

„Jelenleg még azt sem tudjuk, hogy hátrányos vagy vannak előnyei.” – nyilatkozta a kutatást vezető Dr. Nora Volkow. Igen, jól olvasta: az sem kizárt, hogy potenciális előnyökkel bír a hosszan tartó mobiltelefonálás. Annyi biztos, hogy az egy évig tartó felmérésben részt vett 47 ember esetében az agy egy kis, a telefon antennájához közel eső részének metabolizmusa 7 százalékkal nagyobb volt, amikor a vizsgált személy legalább 50 percig telefonált valakivel.

Az tehát megállapítható, hogy a mobiltelefonok növelik az agy (bizonyos területének) aktivitását, megemelik a glükózszintet. Az irányított rádióhullámokkal való „agyserkentés” gondolkodó szervünk számára ugyanazt jelentheti, mint izmainknak az edzőterem. Azt viszont nem árt tudni, hogy a fent említett 7 százalékos növekmény kevesebb energiát jelent, mint amennyire például a szemen keresztül beérkező képi információ feldolgozásához szükség van.

Ugyanakkor a hosszú távú hatás már meglehetősen kellemetlen is lehet. Nemcsak az agy „rendes”, egészséges sejtjeinek van szüksége glükózra, hanem a tumorsejteknek is. Érdemes viszont tudni, hogy a tudomány mindmáig nem tudta bebizonyítani, hogy az alacsony energiájú és hullámhosszú sugárzás rákot okoz, állítja az Ars Technica. Egy óriási, 13 nemzet részvételével zajló, még 2000-ben kezdett tanulmány egyetlen bizonyítékot sem talált a kettő közötti kapcsolatra.

Mindazonáltal nem dőlhetünk hátra megnyugodva, azzal a tudattal, hogy elhárult a veszély. Még évtizedek kutatása szükséges a témában, mire egyértelmű választ kapunk. Talán mindenkinek van olyan ismerőse, akinek fejfájást okoz a hosszas mobiltelefonálás – róluk nem állapítható meg kizárólagosan, hogy erre valóban a kommunikációs készülék miatt kerül sor, vagy csupán hipochondirára hajlamos emberről van szó. Az sem kizárt, hogy nem is létezik egységes válasz, és minden ember agya másként reagál a sugárzásra. Aki aggódik, telefonáljon kevesebbet, esetleg használjon headsetet, javasolta Dr. Volkow.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés