Connect with us

technokrata

Sugárzó mobilok

Kütyük

Sugárzó mobilok

A telefonok agyra gyakorolt hatását vizsgálták.

Örök téma a mobiltelefonok emberi szervezetre, különösen az agyra gyakorolt hatásának kutatása, hiszen mindmáig nem sikerült megnyugtató módon eldönteni a kérdést: hordozható kommunikációs eszközeink élettani hatásai vajon károsak-e az emberre nézve? Egy, az amerikai Journal of the American Medical Association újságban megjelent tanulmány beigazolta, hogy a hosszan tartó beszélgetések befolyásolják központi szervünk működését. A tanulmányt készítő National Institute of Health szakértői azonban abban már nem tudnak biztosat mondani, hogy ez a hatás miben és mekkora mértékben befolyásolja agyunkat.

Metabolizmus
A metabolizmus (vagy hétköznapi nevén anyagcsere) egy orvosi és biokémiai fogalom, mely az élő szervezetekben végbemenő anyag-, energia- és információáramlást jelenti.

forrás: Wikipedia

„Jelenleg még azt sem tudjuk, hogy hátrányos vagy vannak előnyei.” – nyilatkozta a kutatást vezető Dr. Nora Volkow. Igen, jól olvasta: az sem kizárt, hogy potenciális előnyökkel bír a hosszan tartó mobiltelefonálás. Annyi biztos, hogy az egy évig tartó felmérésben részt vett 47 ember esetében az agy egy kis, a telefon antennájához közel eső részének metabolizmusa 7 százalékkal nagyobb volt, amikor a vizsgált személy legalább 50 percig telefonált valakivel.

Az tehát megállapítható, hogy a mobiltelefonok növelik az agy (bizonyos területének) aktivitását, megemelik a glükózszintet. Az irányított rádióhullámokkal való „agyserkentés” gondolkodó szervünk számára ugyanazt jelentheti, mint izmainknak az edzőterem. Azt viszont nem árt tudni, hogy a fent említett 7 százalékos növekmény kevesebb energiát jelent, mint amennyire például a szemen keresztül beérkező képi információ feldolgozásához szükség van.

Ugyanakkor a hosszú távú hatás már meglehetősen kellemetlen is lehet. Nemcsak az agy „rendes”, egészséges sejtjeinek van szüksége glükózra, hanem a tumorsejteknek is. Érdemes viszont tudni, hogy a tudomány mindmáig nem tudta bebizonyítani, hogy az alacsony energiájú és hullámhosszú sugárzás rákot okoz, állítja az Ars Technica. Egy óriási, 13 nemzet részvételével zajló, még 2000-ben kezdett tanulmány egyetlen bizonyítékot sem talált a kettő közötti kapcsolatra.

Mindazonáltal nem dőlhetünk hátra megnyugodva, azzal a tudattal, hogy elhárult a veszély. Még évtizedek kutatása szükséges a témában, mire egyértelmű választ kapunk. Talán mindenkinek van olyan ismerőse, akinek fejfájást okoz a hosszas mobiltelefonálás – róluk nem állapítható meg kizárólagosan, hogy erre valóban a kommunikációs készülék miatt kerül sor, vagy csupán hipochondirára hajlamos emberről van szó. Az sem kizárt, hogy nem is létezik egységes válasz, és minden ember agya másként reagál a sugárzásra. Aki aggódik, telefonáljon kevesebbet, esetleg használjon headsetet, javasolta Dr. Volkow.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

legnepszerűbb mobiltelefonok 2020

Kütyük

A legnépszerűbb mobilok 2020 első felében

2020. június 3. szerda
cleanswitch érintés nélküli kapcsoló
huawei
huawei

Tablet

Jönnek az új Huawei tabletek Magyarországra

2020. május 31. vasárnap
Samsung

Smart-TV

Nem tudod hová rakd a TV-t? Mi segítünk!

2020. május 31. vasárnap
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin