Connect with us

technokrata

Magyar alkalmazások Androidon

Kütyük

Magyar alkalmazások Androidon

Telenor Android Workshop 2.0.

Telenor és Android
A Telenor tavaly decemberben tartott első rendezvényének célja az volt, hogy az operációs rendszert részletesen bemutassa a felhasználóknak, valamint összehozza a korszerű okostelefon tulajdonosokat, a rendszer iránt érdeklődőket a terület szakértőivel. További részletek itt.

A Telenor az elmúlt évben több alkalommal is felmérte a hazai felhasználók véleményét a mobiltechnológiai fejlesztésekkel, illetve a mobiltelefonon való internetezéssel kapcsolatban, amely szerint viszonyunk az okostelefonokhoz még mindig ambivalens. A szolgáltatónak a Brain Express Innovationnel közösen végzett tavaszi kutatásában a válaszadók a praktikus felhasználási lehetőségek közül elsősorban az internetes kapcsolattartást, az információszerzést és a telefonon történő ügyintézést tartották hasznosnak, ám kötődésüket a készülékekhez mégis a szórakozás, a játékok és a közösségi oldalak figyelése alakította ki.

A Telenor megbízásából az Ipsos 2010 végén már kifejezetten az Androiddal kapcsolatos véleményükről kérdezte meg a 20-35 év közötti városi fiatalokat, akik elismerően nyilatkoztak a Google operációs rendszeréről. A megkérdezettek négyötöde egyértelműen vonzónak találta az Androidot, és 73%-a gondolta úgy, hogy az operációs rendszer kifejezetten neki való lehet.

A népszerű applikációkat listázó Androlib.com site adatai szerint jelenleg a több mint 220 ezer androidos alkalmazás és játék 64,6%-a ingyenes. Mivel Magyarországon csak ingyenes applikációk tölthetők le egyelőre, a magyar felhasználók hozzáférése erősen korlátozott. Ezért is fókuszált a Telenor Android Workshop sorozatának második része a magyar fejlesztésű alkalmazásokra, valamint az ingyenes alkalmazásfejlesztés lehetőségeire.

Telenor Android Workshop 2.0

A csütörtöki rendezvényen az érdeklődők a leghasznosabb magyar nyelvű applikációkat próbálták ki a Telenor által felkért bloggerek irányításával, valamint a Google App Inventor ingyenes alkalmazásfejlesztő programot is megismerhették a Google előadójának közreműködésével. Emellett bepillantást kaptak egy fejlesztő munkájába is, aki jó tanácsokkal látta el a résztvevőket azzal kapcsolatban, hogy mire kell figyelni, ha valaki alkalmazás-fejlesztéssel szeretne foglalkozni. Az eseményen került kihirdetésre a decemberben elindított Androideák ötletpályázat eredménye is, melyre közel ötszáz javaslat érkezett. A legtöbb szavazatot elért három alkalmazást, a Magyar Apps-t, az S.O.S.-t és a Kerékpáros térképet a Telenor hamarosan megvalósítja, és ingyenesen elérhetővé teszi az androidos mobiltelefonnal rendelkezők számára. A magyar applikációk iránti igényt mutatja az is, hogy az első helyezést egy magyar androidos alkalmazásokat összegyűjtő applikáció érte el.

Telenor Android Workshop 2.0

2011 a fordulat éve lehet
A statisztikák két szempontból is vizsgálják az operációs rendszerek vetélkedését: egyrészt az újonnan eladott készülékek számát, másrészt pedig a mobilinternet hálózatra csatlakozó gépek arányát tekintve. A Google platformja az Egyesült Államokban az újonnan eladott okostelefonok versenyében már 2010 végére utolérte a Blackberry RIM OS-t, amely láthatóan versenytársa növekvő népszerűsége miatt veszített sok vásárlót. Amerikában tavaly novemberben csaknem minden második új vásárló döntött androidos okostelefon mellett, ami pedig a mobilinternet-használatot illeti, az Android 2011 januárjában megelőzte a Blackberryt, miután 26,78%-ra nőtt a részesedése. A platform várhatóan Magyarországon is tartósan az élre fog törni idén, hiszen a hazai mobilinternet hálózatra csatlakozott készülékek számában – 28,4%-os részesedésével – már januárban megelőzte az Apple iOS-ét és a Nokia operációs rendszerét, a Symbiant is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle