Connect with us

technokrata

Életmódváltást hoztak az okos telefonok

Kütyük

Életmódváltást hoztak az okos telefonok

Töretlen az okos telefonok népszerűsége, amelyek megjelenése körülbelül akkora áttörést hozott a mobilkommunikációban, mint az az időszak, amikor a fekete-fehér kijelzős készülékeket felváltották a színes képernyősök.

Ha a szülők jól irányítják az okos telefon használatát, akkor ezáltal egy olyan eszköz kerül a gyermek kezébe, amely erősíti az önbizalmat, növeli a gyerek biztonságérzetét és jó támasz a tanulásban – tartja Belső Nóra.
 

A váltás egy-másfél évet vett igénybe, most hasonló dinamikával terjednek az okos készülékek. Decemberben már tíz eladott telefonból négy okos készülék volt. Az okos telefon személyes használati eszközzé nőtte ki magát – talán a karóra volt utoljára ilyen eszköz -, miközben divatcikké is vált – mondta Király István, a Magyar Telekom marketing-vezérigazgatóhelyettese egy beszélgetésen, amelynek előadói azt járták körül, hogy az okos telefonok milyen hatással lehetnek az egyénre, a munkára és a szórakozásra. Nyíri Kristóf filozófus szerint az írásbeliség megjelenése hozott akkora változást a kommunikációban, mint amilyet a mobiltelefonok megjelenése. Napjainkban a felnőtt lakosság nem egészen a fele használja az internetet, vagyis még létezik egy jelentős digitális szakadék. Ságvári Bence szociológus szerint kérdés, hogy az okos telefonok elterjedése milyen hatással lesz a társadalmi egyenlőtlenségekre, a szakember bízik abban, hogy ezek a mobilok is hozzájárulnak a kiegyenlítődéshez. A remény jogos, az okos telefonok bekerülési költsége, illetve használatuk olcsóbb, mint a személyi számítógépeké.

Belső Nóra pszichiáter szerint az okos telefon segítségével gyorsan és könnyen szerezhetők be az információk, és a munkavégzés során is versenyelőnyt jelent. A munkáltató szempontjából pedig megbízhatóbb az a munkavállaló, aki elérhető. Nyíri Kristóf úgy fogalmazott: a technika segítségével, beleértve az okos telefont, újnomád életmódot folytatnak az emberek, akik bárhová letelepedhetnek, dolgozhatnak, a hétköznapok részévé válik a mozgás közbeni munkaszervezés. Ságvári szerint az okos telefonok komoly változásokat hozhatnak a kereskedelemben is, általuk ugyanis gyors és hasznos döntéseket lehet hozni akár egy-egy terméknek az adott helyen történő megvásárlásáról is. Király István hozzátette: az okos telefonok által leginkább használt webes felületek a Facebook, a videomegosztók, a Google-kereső, illetve az origo és az index oldalai. Ezek mellett a hírportálok saját alkalmazásai is igen népszerűek, ahogyan a navigációs programok is. A mintegy százezer iptv-előfizető pedig az okos telefonjáról vezérelheti televíziókészülékét is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek