Connect with us

technokrata

Adslkeresők tesztje

Kütyük

Adslkeresők tesztje

Ha internetelőfizetést akarunk váltani, nem árt tájékozódni előtte. Ebben nyújtunk most segítséget

Érdekes felmérést készített az adslvaltas.blog.hu: összehasonlította a hazánkban elérhető, ADSL váltást segítő oldalakat, összesen négyet. Ezek közül az első kettő adslkereső non-profit alapokon, a következő kettő üzleti alapokon biztosítja a szolgáltatást.

Szélessávkereső.hu
A 2007 elején alakult Szélessáv Közhasznú Alapítvány által üzemeltetett szélessáv kereső szolgáltatás. A honlapjuk szerint 2009-ben mintegy 61 millió forintos támogatást kaptak vélhetően az internet szolgáltatóktól, amelyből működtetni tudják a kereső szolgáltatást és azt naprakész adatokkal tudják feltölteni.

Az adslkereső alkalmazásnál az irányítószám megadását követően az utcánkat kell kiválasztani, majd megadni milyen szempontok szerint kívánjuk rendezni az ajánlatokat. 32 ADSL internetszolgáltató ajánlatai találhatóan meg az adslkereső szolgáltatásban. A működését részletesen megvizsgálva a következőket találtuk. Az ADSL modem díja nagyon sok szolgáltató esetében 0 forint, ami nem valós. A fizetési módoknál csak néhányat mutat csomagonként. Általában az e-számlás fizetéshez kedvezőbb ADSL árakat biztosítanak a szolgáltatók, így ezeknek az előnyeit itt nem láthatjuk az ár szerinti rendezésnél. A kiegészítő szolgáltatásokat és azok díjait nem mutatja be a látogatók számára. Üzleti ajánlatokat nem kezeli. A csomag kiválasztását követően annak paramétereit meg kell jegyeznünk, majd az internetszolgáltatójának saját weboldalán a csomagot újra ki kell keresni.

NMHH Tantusz
A keresőt még 2005. év végén indította el a Nemzeti Hírközlési Hatóság. A kezdeti feladat a mobiltelefon tarifák közötti eligazodást szolgálta, így szélessávú internet és adslkereső szolgáltatást ekkor még nem nyújtott. 2006 őszén elkészült fejlesztésnek köszönhetően azonban már tényleges adslkereső szolgáltatásként működik. Itt lényegében az összes piaci szereplő ADSL ajánlatai megtalálhatóak. A működését részletesen megvizsgálva a következőket találtuk. Fizetési módokat a kereső egyáltalán nem kezeli és a keresésnél nem veszi figyelembe. Modem díját nem mutatja. Kiegészítő internet szolgáltatásokat és azok díjait nem mutatja be. A garantált (minimális) értékek esetében csak a letöltés garantált értékeit mutatja, a feltöltését nem. A keresésnél és a találatoknál az új előfizetőknek, illetve a szolgáltatóváltó előfizetőknek szóló ajánlatokat nem különíti el, így azok nem értelmezhetőek megfelelően. Alapvető fontosságú lenne, hogy külön-külön lehessen rákeresni a különböző típusú előfizetői ajánlatokra. A lakossági és üzleti ajánlatok sincsenek elkülönítve. Nem lehet külön sima és csupasz előfizetésekre rákeresni. A csomag kiválasztását követően annak paramétereit meg kell jegyeznünk, majd az internetszolgáltatójának saját weboldalán a csomagot újra ki kell keresni.

Telko.hu
Az oldal 2010. novemberében indult el, célja minden távközlési szolgáltatás esetén a választás megkönnyítése. Az adslkereső rész jelenleg mintegy 7 ADSL szolgáltató ajánlatait tartalmazza. A jelmondata sokat sejtet: Van jobb ajánlat. A működését részletesen megvizsgálva a következőket találtuk. Nincs utca szerinti szűrés és így szűrt csomagajánlatok. Modem díját sok csomagnál nem mutatja. Kiegészítő internet szolgáltatásokat és azok díjait nem mutatja be. Fizetési módokat nem kezeli és a keresésnél nem veszi figyelembe. A lakossági és üzleti ajánlatokat megfelelően kezeli. A csomag kiválasztását követően annak paramétereit meg kell jegyeznünk, majd az internetszolgáltatójának saját weboldalán a csomagot újra ki kell keresni.

Váltsvelünk.hu
Az internetszolgáltató váltó oldal 2009-ben indult el, célja az internet piaci ajánlatok összehasonlítása és egyben az azonnali online megrendelési lehetőség biztosítása. Jelenleg 9 ADSL szolgáltató csomagjai érhetőek el és rendelhetőek meg a portálon. A jelmondata sokat mondó : Partner a szolgáltatóváltásban. Itt megtalálhatjuk, hogy miért is érdemes ADSL szolgáltatót váltani, illetve mi a szünetmentes internet szolgáltató váltás folyamata. Ezek fontos információk. Ha ezek nélkül csak úgy nekiindulnánk keresgélni csomagok között és váltani, meglepetések érhetnének bennünket. A működését részletesen megvizsgálva a következőket találtuk.

Az adslkereső motor az adatbekérésnél feltünteti az általa feltételezett jelenlegi internet szolgáltatónkat. Ez mindenesetre jó pont, vélhetőleg a keresésnél és az eredmények megjelenítésénél is figyelembe veszi ezt a paramétert. Tesztünk során több gépen is a valós internetszolgáltatónkat mutatta. Az ADSL ajánlatok között keresni cím alapján, előfizetői típusunk (lakossági/céges és új/váltó) megadását követően lehet. A találati lista sok szempont szerint szűrhető, rendezhető. A fizetési módokat rendben kezeli. A keresésnél az e-számlás (általában legjobb) árakat külön megjeleníti, de a rendezésnél nem eszerint rendez. A kiegészítő szolgáltatásokat és azok díját tartalmazza. A modem díját tartalmazza. A kiválasztott csomagot azonnal meg lehet náluk online rendelni. A megrendelő oldaluk leírása szerint a megrendelést elektronikusan feltöltik a kiválasztott csomag szolgáltatójának rendszerébe. A szolgáltatásuk ingyenes, így ugyanazon a díjon tudjuk megrendelni online az ADSL szolgáltatást, mint az internetszolgáltató saját weboldalán tudnánk. Így itt a második keresést, azaz a kiválasztott csomag keresését az internetszolgáltató saját weboldalán meg lehet spórolni a többi adslkeresőhöz képest. Talán ez az oldal legnagyobb előnye, jelentősen leegyszerűsítve a váltás/megrendelés folyamatát.

ADSL valtas osszehasonlito tablazat 2011

Összefoglalásként megállapítható, hogy az üzleti alapon működtetett adslkereső oldalak részletesebben informálnak bennünket az elérhető internet ajánlatokról, a legutóbb vizsgált pedig az online megrendelés lehetőségét is biztosítja látogatói számára.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek