Connect with us

technokrata

Kiadja címünket és telefonszámunkat a Facebook?

Kütyük

Kiadja címünket és telefonszámunkat a Facebook?

Újabb Facebook mizéria – a közösségi oldal üzemeltetői szinte azonnal reagáltak.

Az elmúlt napokban a nemzetközi média a Mark Zuckerberg vezetésével létrejött közösségi oldal újabb, személyes adatokat érintő változásától volt hangos. Mint kiderült, egy módosításnak köszönhetően az alkalmazásfejlesztők hozzáférhettek a regisztráltak címéhez és telefonszámához. Igaz, hogy ezt csak önkéntesen, egy megerősítést igénylő kérdésen keresztül lehetett megadni, de ezt a fajta engedélyezést nagyon sokan – a szerződések apróbetűs részeihez hasonlóan – el sem olvasták.

Az eset kipattanását követően a Facebook visszakozott: a múlt hétvégi események hatására úgy döntött az üzemeltető, hogy ideiglenesen letiltja a telefonszámok és címek kiszolgáltathatóságára vonatkozó funkciót. Arra ugyanakkor nem kaptunk pontos választ, hogy meddig tart ez a tiltás; a közösségi hálózat üzemeltetőinek közlése szerint addig, amíg jobb módszert nem találnak a kérelmek egyértelműbbé és könnyebben megérthetővé tételére.

Habár az adat(ki)szolgáltatás önkéntes, annyi hátulütője mindenképpen van, hogy beleegyezés nélkül az érdekesnek tartott webes alkalmazás nem tekinthető meg. Tehát ha egy webapp telepítése igényel felhasználó által kényesnek tartott adatokat is, akkor vagy feláldozzuk magánszféránk védelmét kíváncsiságunk oltárán, vagy lemondunk az újdonság kipróbálásáról. Szerencsés lenne tehát olyan változtatásokat eszközölnie a közösségi hálózatnak, melyek lehetővé tennék az adott alkalmazás „demójának” kipróbálását.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle