Connect with us

technokrata

Sosem voltak ennyire népszerűek a kalóztartalmak

Kütyük

Sosem voltak ennyire népszerűek a kalóztartalmak

A Föld minden egyes emberére hét látogatás jut.

Vállalati márkanevek védelmével foglalkozik az amerikai MarkMonitor, mely nemrég közzétette jelentését az internetes kalózkodás mértékéről. Igaz, az elemzés közel sem teljes, hiszen a cég csupán 43 site forgalmát vette figyelembe. Ezeket kalóz tartalmak nyílt támogatásával vádolja, többek között olyan neveket, mint a Rapidshare.com, a Megavideo.com és a Megaupload.com – ez a három együttesen 21 milliárd látogatást tud felmutatni.

Összesen egyébként 53 milliárd látogatást tulajdonítanak a fenti oldalaknak, mindeközben a hamisított termékek – úgymint gyógy- és illatszerek, luxusáruk – forgalma ennél nagyságrendekkel kisebb. A MarkMonitor szerint mindössze 92 millió látogatást kapnak éves szinten azok az oldalak, melyek ilyen termékek értékesítésével foglalkoznak.

hamisitott taskak

Hamis táskákat áruló oldal az Interneten

A hírbe hozott site-ok üzemeltetői közül néhány már tiltakozott is a MarkMonitor besorolása ellen. A Rapidshare.com szerint teljesen legitim szolgáltatást nyújtanak ügyfeleiknek, akik java barátaival és kollégáival való legális kapcsolattartásra szorítkozó egyéni és üzleti felhasználó. Közlésük szerint a jogsértően megosztott tartalmak csak elenyésző részét képezik az egyébként rendszerükben közzétett digitális médiaállományoknak, akiket az üzemeltető több automatizált lépéssel is igyekszik ellehetetleníteni.

Módszertan
A MarkMonitor még tavaly végezte felmérését, melyben 22 márkából álló mintát vett alapul, olyan kategóriákban, mint gyógyszerek, luxustermékek, zenék, filmek és sporteszközök. Az automatikus keresés több mint 10 ezer gyanús website-ot adott, melyek közül kiszűrték a kifejezetten e-kereskedelemmel és digitális tartalomterjesztéssel foglalkozó oldalakat. Ezeket aztán az Alexa forgalmi adatai szerint rangsorolták, így hozva létre az összesen 90 domaint tartalmazó listát.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle