Connect with us

Európa legnagyobb kalózai börtönben?

Kütyük

Európa legnagyobb kalózai börtönben?

A Bittorrent forradalom egyik vezérének számító The Pirate Bay korábbi üzemeltetőire letöltendő börtönbüntetést szabtak ki. Az ügy azonban még korántsem ért véget.

Régóta húzódó ügy a svéd The Pirate Bay ellen zajló eljárás, melyben a P2P protokollra alapuló szolgáltatás üzemeltetőit – amerikai nyomásra – szerzői jogok megsértésével beperelte a skandináv állam. A négy, húszas éveiben járó fiatal a vádak szerint tevékenységével jogvédett anyagok jogtulajdonosi engedély nélküli másolását, terjesztését segítette elő. Fredrik Neij, Peter Sunde Kolmisoppi és Carl Lundström immár a másodfokú bíróság ítéletére vártak (a negyedik alapító, Gottfrid Swartholm Warg ügye külön eljárásban zajlik), mely a múlt héten született meg.

The Pirate Bay per filmreszlet

Az elsőfokú bíróság még egy évnyi börtönbüntetésre és 30 millió svéd korona (közel egymilliárd forint) kártérítésre kötelezte a fiatalokat. A most született ítélet könnyített is, meg nem is: a pénzbüntetés 46 millió koronára (1,4 milliárd forint) nőt, a szabadságvesztés mértéke azonban csökkent (Neij esetében 10, Sunde-nél 8, Lunströmnél 4 hónapra). A jogsértésekben magukat ártatlannak valló TPB alapítói természetesen nem nyugodtak bele az ítéletbe, és kihasználták egyetlen, megmaradt lehetőségüket: fellebbezést nyújtottak be a svéd legfelsőbb bíróságra.

Azt egyébként már többször hangoztatták, hogy egy koronájuk sincsen kifizetni a büntetéseket, így az ügyészség pénzbírság növelésére irányuló erőfeszítései csak szimbolikus jelentőségűek lehetnek. Igaz, az olyan megmozdulásokból, mint a TPB AFK film, ami a Kalóz-öböl születését és életét hivatott bemutatni, tovább növelheti a fiúk iránti szimpátiát, és ez akár anyagi támogatás formájában is jelentkezhet.

Természetesen maga a szolgáltatás nem szűnt meg, még a négy fiatal elítélésével sem. A The Pirate Bay szervereire a fél világ vigyázott már (atombunkertől a svéd kalózpártig), decentralizált működésének köszönhetően valószínűleg teljesen soha nem lehet már leállítani.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom