Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobilmizéria Budapesten: leállt a Telenor-hálózat

Kütyük

Mobilmizéria Budapesten: leállt a Telenor-hálózat

Kedd késő délelőtt elérhetetlennek bizonyultak a Telenor szolgáltatásai – tapasztalták szerkesztőségünk munkatársai.

Kedden nagyjából egy órán át állt a Telenor hálózata – a cég szerint a hangszolgáltatás a fővárosban és környékén, míg a mobilinternet az egész országban elérhetetlenné vált. A Telenor mobilhálózatból – legalábbis szerkesztőségünk környékén, a III. kerületi Flórián tér térségében – nem lehetett hívást kezdeményezni késő délelőttől, a Pénzcentrum.hu munkatársainak tapasztalatai szerint elérhetetlen volt az ügyfélszolgálat, a cég honlapja és a Djuice-weboldal is.  Dél körül még vezetékes hálózatból próbálkoztunk, a IX. és a XIV. kerületben kicsöngő telenoros készülék esetében nem jártunk sikerrel, de az V. kerületben mozgó számokat el tudtuk érni. (Egy olvasónk Zuglóból azt jelentette, hogy semmiféle fennakadást nem tapasztalt, gond nélkül tudta használni mobilját.)Más információk szerint viszont Solymáron és Budapest belvárosában is elérhetetlenek voltak a telenoros mobilok, Cegléden ugyanakkor nem volt gond, míg egyik olvasónk arról számolt be, hogy Csepelen sem lehetett használni a Telenor szolgáltatásait. Fejér, Nógrád, Baranya, Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megyékből hasonló gondokat jeleztek.

A Telenor a társaság Facebook-oldalán azt közölte, hogy Budapest és Pest megye bizonyos részein leállt a szolgáltatás, dolgoznak a hiba elhárításán.

A Telenor valóban gőzerővel dolgozhatott a hiba kijavításán, hiszen az első híradások után egy órával – délután háromnegyed egy tájban – munkatársaink már úgy tapasztalták, hogy a javulás jeleit mutatta a rendszer, az sms-ek már beindultak és újra elérhető volt a cég honlapja is. A Telenor Facebook-oldalán a felhasználók szintén javulásról számoltak be.

Röviddel egy óra után közölte a Telenor a Facebookon, hogy “a mai napon a Telenor mobil hangszolgáltatása Budapesten és környékén, illetve a mobil internet szolgáltatása országosan mintegy egy órán keresztül nem volt elérhető. A leállást technikai hiba okozta, amelynek okát a munkatársak megállapították, és a hálózat működését helyreállították. A hálózat ismét teljes funkcionalitással üzemel, így a Telenor szolgáltatásai az ország minden részén elérhetőek.” Olvasóink és munkatársaink ezzel szemben továbbra is fennakadásokat tapasztaltak, de fél négy után már rendben működött a rendszer. A felhasználók gyakori tanácsa azoknak, akiknek még mindig nem működik megfelelően a készüléke, hogy próbálkozzanak meg a klasszikus windowsos módszerrel, azaz a ki- majd bekapcsolással.

A BIX (Budapest Internet Exchange) alábbi grafikonján látszik, hogy a Telenor hálózatán délben nullára csökkent az adatforgalom, vagyis a mobilinternet-felhasználók a rendszer leállásával szembesülhettek, majd kora délután újraindult a szolgáltatás. A hwsw.hu beszámolója szerint a szolgáltató hálózatát egyébként idén több kisebb-nagyobb leállás is sújtotta már, de azok jellemzően az időjárási körülményeknek – például viharoknak – volt betudható.

A techportál emlékeztet arra, hogy hazai mobilszolgáltatóknál utoljára csaknem napra pontosan egy évvel ezelőtt volt jelentős műszaki hiba: a T-Mobile hálózata 2009. december 4-én hajnalban gyakorlatilag teljesen összeomlott egy hálózati szoftver frissítését követően.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés