Connect with us

Hirdetés

technokrata

Óriási állami mobiltender, pályázat nélkül

Kütyük

Óriási állami mobiltender, pályázat nélkül

A kormány közbeszerzési eljárás nélkül jelöli ki az állami tulajdonban lévő Kopint-Datorg Infokommunikációs Zrt.-t a GSM-R (mobil rádiókommunikációs rendszer) nagyprojekt megvalósítójának a támogatás kedvezményezettjének, valamint a rendszer működtetőjének és szolgáltatójának – derül ki a szerdán megjelent legújabb Magyar Közlönyből.

A MÁV régóta tervezte a GSM-R rendszer és kapcsolódó szolgáltatások beszerzését, erre 2006-ban közbeszerzési eljárást hirdetett. A pályázatra a Nokia Siemens Networks Kft. és a Kapsch@Nortel Konzorcium jelentkezett. Az eljárást a pályázók kérelmére többször vizgálta a KD. A testület a Nokia Siemens által kedeményzett jogorvoslati eljárásban elmarasztalta a vasúttársaságot, és 3 milliós bírságot is kiszabott, mivel szerinte a cég érvénytelenített ajánlata érvényes volt, és értékelnie kellett volna a MÁV-nak. A közbeszerzés eredménytelenül zárult.
 

A kabinet határozata szerint a projekt 58,8 milliárd forint beruházási összegét az ÚMFT Közlekedési Operatív Program 2.1. Az ország és a régióközpontok nemzetközi vasúti és vízi elérhetőségének javítása – Vasúthálózat fejlesztése nevű konstrukció, valamint a 2011-2013-as központi költségvetés terhére – a projekt haladásának ütemében – biztosítják majd.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter dolga lesz, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül gondoskodjon a projekt megvalósításához szükséges állami önerőről, jövő év január 31-ig, majd a projekt ütemezett megvalósítási tervét nyújtsa be jóváhagyásra az Európai Bizottság (EB) Regionális Főigazgatóságához, szükség esetén tegyen hivatalos bejelentést az állami támogatásról az EB Verseny Főigazgatóságán, biztosítsa a támogatás közérdekűségének magyarországi és európai szabályok szerinti feltételeit, valamint vizsgálja felül a frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló 35/2004. (XII. 28.) IHM-rendeletet.

A GSM-R rendszer kialakításának célja a nemzetközi vasúti forgalom interoperabilitásának biztosítása, a közlekedés biztonságának növelése, a vonatkozó EU nemzetközi tranzit szabványok teljesítése, a közlekedési módok arányának javítása, a hatékonyság növelése és a környezeti ártalmak csökkentése – olvasható a határozatban. A GSM-R egy olyan speciális információs, kommunikációs rendszer, amely lehetőséget teremt a hangalapú kommunikációra (a mozdonyvezető és a diszpécser között), valamint az adattovábbításra (például a mozdonyvezető pc-je és a biztosítóberendezések között).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés