Connect with us

Élet az e-mail után

Kütyük

Élet az e-mail után

A Google-nek beletört a bicskája, a Facebook összehozza?

Idén májusban írtunk a Google Wave hivatalos indulásáról, mely akkor mindenki számára hozzáférhetővé tette a szolgáltatást (korábban csak meghívásos alapon lehetett regisztrálni). A Google grandiózus terve a különböző kommunikációs formákat akarta egybefogni, egyetlen felületről irányíthatóvá tenni a felhasználók számára. Sokat akar a szarka, nem bírja a farka – idézhetnénk fel a Mountain View-ban valószínűleg szó szerint nem ismert mondást. Jelentését viszont az amerikai keresővállalat is megtapasztalta – a Wave ugyan nem halt meg, de korántsem lett azzá a sikertörténetté, amivé válhatott volna.

Tegnap reggel harangoztuk be, hogy kommunikációs fronton indít támadást a Facebook a Google ellen: korai értesüléseink szerint e-mailszolgáltatóvá is válna a közösségi hálózat üzemeltetője. Most, új információk birtokában kicsit pontosítanunk kell a korábbiakat: Mark Zuckerberg is nagyot álmodott. A Facebook üzemeltetője ugyanis az e-mailen túl gondolkodott, amikor belefogott a Project Titanba.

Facebook Project Titan bejelentes (Mark Zuckerberg)

forrás: CNET

Ti tán sikeresebbek lesztek?
De miről is szól ez a projekt? Kezdetben a Google Wave is nehezen meghatározható funkcionalitással bírt, és ebben (is) hasonlít rá a Facebook-féle kommunikációs csatorna: még nem tisztult le teljesen a Titan funkcionalitása. Nagy vonalakban egy olyan üzenőrendszerről van szó, ami egybefogja az azonnali üzenetküldést, az SMS-eket, az e-mailes kommunikációt illetőleg a Facebook üzenetek kezelését.

Zuckerberg szerint a Titan el fogja homályosítani a Gmail sikerét – a huszonéves milliárdos úgy véli, hogy az e-mail ideje lejárt, immár nem modern kommunikációs eszköz. „Ha jó munkát végzünk, sokan azt fogják mondani: így fog működni a jövő.” – nyilatkozta Zuckerberg. Persze nem a levegőbe beszél a Facebook alapítója, csupán elolvasott néhány tanulmányt arról, hogyan kommunikálnak a mai fiatalok. A 21. századi tinédzserek csak alkalmazkodtak ahhoz a rohanáshoz, a „minden rögtön kell” filozófiához, amit a felpörgő elektronikai fejlesztések kezdtek diktálni a 20. század végén. Előnyben részesítik a rövidebb, azonnali csevegéseket, az olyan rövidítések használatát, mint a LOL, OMG; ahelyett, hogy terjengősebb vagy lassabb kommunikációs formát választanának. Manapság már legalábbis csodabogárnak nézik azt, aki tollal, papírra ír szerelmes levelet és feladja postán, ahelyett, hogy felvenné MSN-en vagy SMS-t küldene a kiszemeltnek.

Ezt a felgyorsult tempót szeretné valahogy megzabolázni, könnyebben kezelhetővé tenni a Project Titan, persze nem jelenlegi formájában, hanem számos fejlesztést követően. Egyelőre nem lehet tudni, hogy sikerre viszi-e tervét a közösségi hálózat ura – a Google buktáit ismerve rögös lesz az út…Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom