Connect with us

Csak 50 barátunk lehet

Kütyük

Csak 50 barátunk lehet

Mégis sikert jósolnak az új közösségi szolgáltatásnak.

PathPath néven indult el szép csendben az az új közösségi hálózat, melyről már hetek óta keringtek a pletykák – sokan az egész Facebook-jelenség megfordulását látták benne, egyfajta „anti közösségi hálózatot”. Az önmagát Personal Networkként (azaz személyes hálózatként) definiáló Path kétségtelen érdekessége szűkre szabottsága: nem lehet korlátlanul felvenni ismerősöket, „csupán” 50 emberig terjedhet a kontaktok listája. Szemben például a Twitterrel, ahol nincsen felső korlátja a követők számának.

De miért is jó ez a limitáltság? A vállalat szerint azért, mert az emberhez igazán közel állók, a legközelebbi ismerősei egyszerűen nem tesznek ki többet 50 főnél. Ez a pártucat ember lefedi a családot és a valódi barátokat, vagyis a Path-en keresztül megosztott információ esetében nem kell attól tartani, hogy olyasvalaki előtt is megnyíltunk, akit szinte alig ismerünk. A modell egyébként kísértetiesen hasonlít az oxfordi Robin Dunbar professzor elméletére, mely szerint maximum 150 főnyi társas kapcsolatot képes kezelni egy ember, az ennél több ismerőssel rendelkezők már óhatatlanul is olyan korlátokba ütköznek, mint például a szabadidő hiánya.

pathEgy hely, ahol tényleg magad lehetsz
Tulajdonképpen mi is a Path? Egy olyan alkalmazás (elsőként iPhone-ra), mely a magánfotók és képek megosztására fókuszál. A nem nagy nyilvánosság számára készített képeink besorolásához mindössze háromféle információból kell választanunk a megosztás során: emberek, helyek, dolgok. Ezt követően pedig már mehetnek is fel a képek a közösségi szolgáltatás adatbázisába.

Annak érdekében, hogy a Path kidomborítsa a szűk társas kör jelentette bizalmas légkör meglétét, olyan, máshonnan ismert szolgáltatásokat szánt szándékkal nem fejlesztett bele üzemeltetője, mint például az egyes képek „like-olását” és kommentelési lehetőségét. Pedig lett volna honnan meríteni, hiszen az alkotók között ott van a Facebook korábbi vezető platform menedzsere, Dave Morin, a Macster társalapítója, Dustin Mierau, illetve a zeneipart megrengető Napster létrehozása után évekig helyét kereső Shawn Fanning.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

hono

SmartPhone

A HONOR 20 augusztus 1-től kapható Magyarországon

2019. július 22. hétfő
Sony A7R

Kamera

61 megapixeles fényképezőgép a Sonytól

2019. július 22. hétfő
longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019

Dotkom