Connect with us

Hirdetés

technokrata

Brutálisan nő a Facebook üzleti értéke

Kütyük

Brutálisan nő a Facebook üzleti értéke

A Facebook becsült értéke meghaladta az eBay online-áruházét, amivel világ legnagyobb közösségi portálját működtető cég az USA harmadik legnagyobb internetes vállalata lehet.

A Face­book 41 milliárd dollárt érhet nem hivatalos becslés szerint
 

Az illikvid pénzügyi eszközök online adásvételének otthont adó SecondMarketen forgó Facebook-részvénycsomag értéke alapján a vállalat 41 milliárd dollárt ér, míg az eBay kapitalizációja a Nasdaqon forgó papírjai alapján 39,3 milliárd dollár. (Egy évvel ezelőtt még csak 9,5 milliárd dollárra becsülték a Facebook értékét – Napi Gazdaság, 2009. november 26.) Az Amazon.com Inc. internetes aukciósház kapitalizációja 74,4 milliárd, a Google Inc.-é pedig 192,9 milliárd dollár. A Facebook értéke az elmúlt évben megtriplázódott – állította egy neve elhallgatását kérő forrás a Bloombergnek. A SecondMarket bizalmasan kezeli ügyfelei adatait, a Facebook, mivel zárt társaság, nem hozza nyilvánosságra pénzügyi adatait. Egy korábbi kiszivárogtatás alapján a vállalat 2010-ben 1,4 milliárd dollár árbevételre számít a 2009-es 800 millió után.

A becslés mindezek alapján bizonytalan, ám a hírügynökségnek nyilatkozó elemzők úgy vélik, alátámaszthatja megalapozottságát, hogy a Facebook hirdetési modellje bevált. Ennek lényege az, hogy a közösség tagjainak adatai alapján kor, lakóhely, hobbi és más ismérvek szerint ajánlhatnak hirdetési felületeket a vállalatoknak. Emellett igen vonzó a látogatók tömege: jelenleg félmilliárd felhasználója van a portálnak, ami ráadásul rohamosan gyarapodik, hiszen 2009 szeptemberében még “csupán” 300 millió internetezőt regisztráltak a site-on, továbbá hamarosan a Google Gmailével versenyző levelezési rendszert is indít a cég, ami még tovább növelheti látogatói számát. Az AdParlor hirdetési ügynökségtől származó információ szerint van olyan vállalat, amely naponta 20 ezer dollárt költ a Facebookon megjelenő reklámjaira.

A közösségi portált 2010-ig nem akarják tőzsdére vinni tulajdonosai, mivel egyelőre nem nyereségére, hanem a növekedésére koncentrálnak. Egy a hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint a 41 milliárd dollárnak megfelelő, részvényenként 16 dolláros áron igen jó vétel lenne a cég.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés