Connect with us

technokrata

Brutálisan nő a Facebook üzleti értéke

Kütyük

Brutálisan nő a Facebook üzleti értéke

A Facebook becsült értéke meghaladta az eBay online-áruházét, amivel világ legnagyobb közösségi portálját működtető cég az USA harmadik legnagyobb internetes vállalata lehet.

A Face­book 41 milliárd dollárt érhet nem hivatalos becslés szerint
 

Az illikvid pénzügyi eszközök online adásvételének otthont adó SecondMarketen forgó Facebook-részvénycsomag értéke alapján a vállalat 41 milliárd dollárt ér, míg az eBay kapitalizációja a Nasdaqon forgó papírjai alapján 39,3 milliárd dollár. (Egy évvel ezelőtt még csak 9,5 milliárd dollárra becsülték a Facebook értékét – Napi Gazdaság, 2009. november 26.) Az Amazon.com Inc. internetes aukciósház kapitalizációja 74,4 milliárd, a Google Inc.-é pedig 192,9 milliárd dollár. A Facebook értéke az elmúlt évben megtriplázódott – állította egy neve elhallgatását kérő forrás a Bloombergnek. A SecondMarket bizalmasan kezeli ügyfelei adatait, a Facebook, mivel zárt társaság, nem hozza nyilvánosságra pénzügyi adatait. Egy korábbi kiszivárogtatás alapján a vállalat 2010-ben 1,4 milliárd dollár árbevételre számít a 2009-es 800 millió után.

A becslés mindezek alapján bizonytalan, ám a hírügynökségnek nyilatkozó elemzők úgy vélik, alátámaszthatja megalapozottságát, hogy a Facebook hirdetési modellje bevált. Ennek lényege az, hogy a közösség tagjainak adatai alapján kor, lakóhely, hobbi és más ismérvek szerint ajánlhatnak hirdetési felületeket a vállalatoknak. Emellett igen vonzó a látogatók tömege: jelenleg félmilliárd felhasználója van a portálnak, ami ráadásul rohamosan gyarapodik, hiszen 2009 szeptemberében még “csupán” 300 millió internetezőt regisztráltak a site-on, továbbá hamarosan a Google Gmailével versenyző levelezési rendszert is indít a cég, ami még tovább növelheti látogatói számát. Az AdParlor hirdetési ügynökségtől származó információ szerint van olyan vállalat, amely naponta 20 ezer dollárt költ a Facebookon megjelenő reklámjaira.

A közösségi portált 2010-ig nem akarják tőzsdére vinni tulajdonosai, mivel egyelőre nem nyereségére, hanem a növekedésére koncentrálnak. Egy a hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint a 41 milliárd dollárnak megfelelő, részvényenként 16 dolláros áron igen jó vétel lenne a cég.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák