Connect with us

Behajtónál landolhat a befizetetlen telefontartozás

Kütyük

Behajtónál landolhat a befizetetlen telefontartozás

A megelőzéstől várják a pénzt a cégek.

Körkérdésünknél nem derült ki, hogy a társaságok pontosan mekkora összeghatár fölött indítanak jogi eljárást – az összeg „lenyelése” helyett – vagy adják át a tartozást a behajtócégeknek.
 

Nem érdemes tartozni a távközlési cégeknek, mert első körben korlátozzák a szolgáltatást, aztán pedig jelentős kamatot számolnak fel a kinnlevőség után, ha pedig ez sem vezet eredményre, behajtócéghez fordulnak, s azok próbálják beszedni a pénzt.

A Telenor Zrt. a számlás előfizetői szerződést 30 napos felmondási idővel mondhatja fel, ha az ügyfél nem egyenlítette ki az esedékes díjat, illetve nem igazolta, hogy megtette az ezzel kapcsolatos lépéseket. A folyamat akkor indul el, ha az előfizető az összeget az első értesítést legalább 15 nappal követő második figyelmeztetés után sem egyenlítette ki. A szolgáltató a késedelem első napjától napi kamatot számít fel a ki nem fizetett tartozás után (ennek mértéke évi 14 százalék). A felmondás utáni kinnlévőség kezelésénél a Telenor behajtócégeken és ügyvédi irodákon keresztül érvényesíti követeléseit. Ezzel egyező gyakorlatot folytat a Magyar Telekom Nyrt., amelynek pr-igazgatóságától megtudtuk, hogy a társaság a számla lejáratát követően a törvényi előírásoknak és az általános szerződési feltételekben foglaltaknak megfelelően értesíti az ügyfelet a hátralékáról. Az értesítésben megjelölt fizetési határidő lejárta utáni napon korlátozásokat léptethet életbe, hasonlóan a Telenorhoz. Ha az ügyfél a szolgáltatás felfüggesztése után is tartozik, úgy a társaság harmadik fél bevonására, valamint követelésük peres úton való érvényesítésére kényszerülhet.

Az Invitel Zrt.-nél is nagyjából hasonlóan járnak el, a cégnél részletes belső utasítások szabályozzák a kinnlevőség-kezelés és behajtás folyamatát. Mindezek során az Invitel arra törekszik, hogy megtalálja a mindkét fél számára előnyös megoldást. Ha azonban többszöri megkeresés után sem sikerül a fizetésről megállapodni, következhet a szolgáltatások korlátozása és egyidejűleg a jogviszony felmondása, majd az Invitel tulajdonába tartozó, a nyújtott szolgáltatásokhoz kapcsolódó műszaki berendezések, készülékek leszerelése – mondta Zsembery György, az Invitel üzleti működéséért felelős vezérigazgató-helyettes. A társasággal szerződésben álló ügyfelek kinnlevőségeinek behajtását a vállalat erre specializálódott osztálya végzi. Az inaktív ügyfeleknél, vagyis ahol a szerződéses jogviszony már megszűnt, a vállalat külső behajtócégekkel kötött szerződésekkel is megpróbálja érvényesíteni követeléseit. Az Invitel esetenként, egyedi elbírálás alapján az inaktív ügyfelekkel szembeni követeléseit különböző faktorcégeknek engedményezi – tette hozzá Zsembery. A szolgáltatók nem kedvelik a “rossz” ügyfeleket, de nem érdekük a szakítás sem, ezért mindent megtesznek, hogy pénzüknél maradjanak. A Vodafone is a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. A társaság számos lépést tesz annak érdekében, hogy az előfizetők ne jussanak el a behajtásig. Pár hónapja vezették be azt a gyakorlatot, amely szerint előfizetőiket telefonon megkeresik, amennyiben azt látják, hogy az előző számláihoz képest magasabb összegre számíthat a következő hónapban. A beszélgetési szokásait elemezve akár egy még kedvezőbb tarifacsomagot is tudnak nekik ajánlani, amellyel a telefonálási költségeit a saját pénztárcájához szabhatja. Fontosnak tartják a személyes kontaktust probléma esetén is, így könnyebben megtalálják az ügyfél számára legmegfelelőbb megoldást. A Vodafone az e-számla használatára is motiválja ügyfeleit.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom