Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb keresőt darált be a Google

Kütyük

Újabb keresőt darált be a Google

14 éve a piacon volt, egykor a legnagyobbak egyikének számított, ma mégis leállt. Cikkünkből kiderül, melyik webes kereső adta be a kulcsot.

Ask Jeeves komornyikAki az Aks.com-ra tippelt, az eltalálta: az egykor Ask Jeeves-nek hívott webes kereső már jócskán túl volt fénykorán, mégis állta a sarat. Egészen mostanáig, a mai napon ugyanis lehúzzák a rolót a cégnél, ezzel elismerve a Google fölényét.

Kérdezd a komornyikot!
1996-ban indult a szolgáltatás, és hamar népszerűvé vált – ne feledjük, ez még az első „aranykor” volt az Internet idejében, ekkoriban kezdtek tömegesen internetezni oktatási intézményeken kívül is a felsőoktatásból kikerült fiatalok az Egyesült Államokban. A szolgáltatás „emberi” nyelven (természetesen angolul) leírt kérdésekkel is tudott mit kezdeni, így sokan kezdték használni az Ask Jeeves-t: a csúcson napi 2 millió lekérdezést szolgált ki az elegáns komornyik.

1999-ben aztán a korábbi sikerekre alapozva nekiláttak tőzsdére vinni a céget, a részvénykibocsátás pedig szépen hozott is a konyhára. De az ezredforduló dotcom válsága betett a keresőnek, igaz, ebben keményen benne volt egy nem túl régi, de igen agilis rivális szolgáltatás, a Google „keze” is. Az Ask Jeeves egészen 2005-ig szinte tétlenül nézte piacvesztését, amikor is az InterActiveCorp 1,85 milliárd dollárért felvásárolta. Ám ezt követően hiába invesztáltak nem keveset a keresőbe, az IAC végül rádöbbent, hogy a Google-t már nem lehet ezen a fronton megverni. Ennek következtében ma 130 mérnökétől válik meg New Jersey-ben és Kínában a vállalat, felhagy a keresőtechnológia fejlesztésével, és ezentúl csupán az idén nyáron indított Kérdések és válaszok (Q&A) szolgáltatására fog koncentrálni.

Amiért nem húzzák le teljesen a rolót, annak az az oka, hogy maga az (időközben Ask.com-ra rövidített) site továbbra is népszerű maradt, éves szinten nem kevés bevételt termelve (tavaly például – 20 százalékos emelkedéssel – 205 milliónál állt meg a kassza). Igaz, ezt nem kis részben toolbar üzletágának köszönheti az IAC: az Ask.com-ot használó internetezők jelentős része a böngészőkbe beépülő eszköztár révén kerül kapcsolatba a szolgáltatással.

A nagy függetlenek közül mától már csak a Bing harcol a Google egyeduralma ellen.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés