Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kevesebbet fogyasztanak majd a mobilok

Kütyük

Kevesebbet fogyasztanak majd a mobilok

Ehhez ráadásul nincs is szükség új készülékre.

Évek óta, de különösen a sokat tudó okostelefonok megjelenése után okoz problémát az akkumulátor gyors lemerülése. A nagy kijelző, a GPS, a Wi-Fi, a Bluetooth mind-mind zabálják az áramot, így nem meglepő, hogy napjaink készülékeivel már az is sikernek számít, ha 48 órán keresztül működőképesek maradnak egy töltéssel, intenzív használat mellett. Van azonban egy olyan tényező, ami telefontól függetlenül is rossz hatással van az akkumulátorra. Ez a tényező azonban jelentős mértékben csökkenthető, méghozzá anélkül, hogy le kellene cserélnünk hozzá kommunikációs eszközeinket…

Robbanásszerűen nő a mobil adatforgalom
előrejelzése szerint 10 ezer százalékkal nő világszinten 2015-re az okostelefonok és a hordozható számítógépek által generált adatforgalom a mostanihoz képest – további részletek itt.

A Nokia Siemens Networks a világon elsőként új, az okostelefonok képességeihez illeszkedő funkciókkal látta el a GSM hálózatokat, a korábban bemutatott 3G okoshálózatok megoldásaira építve. Ez voltaképp egy szoftveres frissítést jelent a szolgáltató oldaláról, azaz a használt készüléktől teljesen függetlenül jó hatással van az adott készülék energiafogyasztására. A Nokia Siemens Networks technológiája kiküszöböli a felesleges jelforgalmat, ezáltal a készülék egy olyan tétlen alapállapotban maradhat, ahol a szélessávú antenna használata nélkül megőrzi a hálózati kapcsolatot. Ennek köszönhetően nem csak a telefonakkumulátorok élettartama duplázódik meg, hanem a jelforgalom is ötödére szorítható vissza, ami a mobilszolgáltatók oldalán költségmegtakarítást eredményez.

Nokia Siemens Networks okos GSM

„Az okostelefonok felhasználóinak ésszerű elvárása a folyamatos hálózati kapcsolat, valamint a magas minőségű hang- és adatszolgáltatás, ha GSM szolgáltatók által lefedett területen tartózkodnak. Az új funkciók pontosan ezen igények kielégítését teszik lehetővé a szolgáltatók számára – mindezt nagyobb befektetések, illetve a felhasználói élmény megzavarása nélkül.” – magyarázta mondta Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks magyarországi ügyvezető igazgatója. A ma tartott sajtótájékoztatón elhangzottak szerint extrém esetekben akár már hónapok alatt is megtérülhet a befektetés, de néhány évnél semmiképpen nem kell több ahhoz, hogy a mobilszolgáltató számára megérje alkalmazni a vállalat fejlesztését.

„Okosabb” GSM hálózatok
Az okos készülékek sokkal gyakrabban kapcsolódnak újra és újra a hálózatra, ezzel nagy jelforgalmat generálnak. Így, bár átlagosan a laptopok adatforgalmának egyhatodát produkálják, mégis ezek az okos készülékek a hálózati túlterheltség fő okozói. Az ún. okos GSM hálózat erre is választ ad: megnégyszerezi a jelforgalmi csatorna kapacitását. Ennek következtében egy-egy cellán belül négyszer annyi készüléket tudnak a hálózatok kiszolgálni, mint korábban. Ezen felül az új funkciók növelik a hatékonyságot azáltal, hogy a jelforgalom csökkentésével tehermentesítik a hálózatot.

Az „okosabb” GSM hálózatok segítségével a felhasználók telefonbeszélgetést is bonyolíthatnak az aktív adatforgalommal egyidőben. Korábban aktív adatforgalom idején – például e-mailek fogadásakor – a bejövő hívásokat a hangpostára irányította a rendszer. Általában ez volt a felhasználói panaszok leggyakoribb oka, hiszen korábban erre nem nyílt lehetőség.

Az új GSM okoshálózat megoldás már elérhető, a GSM hálózatok egy egyszerű szoftverfrissítéssel átalakíthatók. Arra a kérdésre azonban, hogy hazánkban mikor kerül bevezetésre a technológia, pontos választ nem kaptunk. Ésik Róbert elmondása szerint jelenleg „folynak a műszaki egyeztetések”.

Angolszász példák
Jó példát szolgáltat arra, hogy mennyit számíthat a Nokia Siemens Networks fejlesztése, az a londoni projekt, mely az O2 mobilszolgáltató megrendelésére készült el. A vállalat brit fővárosbeli szélessávú hálózatának továbbfejlesztésével nemcsak az akkumulátor-üzemidőt sikerült megnövelni, hanem a fel- és letöltési sebességeket is.

Előbbire számszerű példát az USA-ban zajlott kísérlet szolgáltat. Akár 30 százalékkal is tovább bírhatják azok a telefonok, amelyek az NSN technológiáját alkalmazó hálózatra csatlakoznak fel, anélkül, hogy rajtuk bármilyen módosítást kellene végrehajtani.

Nokia Siemens Networks okos GSM

Nokia Siemens Networks okos GSM



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés