Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem szeretünk irodában dolgozni

Kütyük

Nem szeretünk irodában dolgozni

Ha nem ülünk bent az irodában, az a cég hasznára is válhat.

A Cisco frissen közzétett, Connected World Report címet viselő nemzetközi felmérésének eredménye szerint világszerte ötből három munkavállaló úgy gondolja, hogy az eredményes munkavégzéshez manapság már nem kell feltétlenül az irodában tartózkodni. A válaszadók olyannyira fontosnak tartják a vállalati információk rugalmas és mobil elérését, hogy 50%-uk inkább választana alacsonyabb fizetéssel járó, de irodán kívüli munkavégzést lehetővé tevő munkahelyet.

„A felmérés azt jelzi, hogy – főként a tudásalapú munkahelyeken – nagyon nagy szükség lenne a távmunka kereteinek biztosítására, illetve ezzel párhuzamosan a vállalati szabályzatok felülvizsgálatára, a végfelhasználók képzésére, valamint a dolgozók és az informatikai részlegek közötti kapcsolat erősítésére, a bizalom növelésére.” – hangsúlyozta György László, a Cisco Magyaroszág ügyvezető igazgatója – „A vállalatok növekedési esélye, hatékonysága, versenyelőnye és kockázatkezelési képessége nagyban függ attól, hogy az informatikai részleg mennyire képes építeni ezekre a kapcsolatokra.”

A felmérés szerint öt munkavállalóból három (azaz a megkérdezettek 60 százaléka) úgy gondolja, az eredményes munkavégzéshez nem kell feltétlenül bemenni az irodába. Ez a tendencia különösen erősnek mutatkozott Ázsiában és Latin-Amerikában. Indiában tíz válaszadóból több mint kilenc (93 százalék) vélekedik így, míg Kínában (81 százalék) és Brazíliában (76 százalék) is rendkívül sokan osztják ezt a nézetet.

A vállalati hálózatokat, alkalmazásokat és információkat az irodán kívülről is elérő munkavállalók mintegy fele (45 százaléka) számolt be arról, hogy napi 2-3 órával többet dolgozik, mint régebben, míg negyedüknél ez a szám a négy órát is meghaladja. A túlórák azonban nem jelentik azt, hogy folyamatosan rendelkezésre álló, bármikor befogható munkavállalókká váltak volna. Mindössze saját maguknak szeretnék beosztani, hogy a napjuk mely részét töltik munkavégzéssel és melyet pihenéssel, ügyintézéssel, vagy egyéb tevékenységgel.

Sokak esetében a nem helyhez között munkavégzés lehetősége döntően befolyásolja a munkahelyi lojalitást (13%), a munkakörválasztást (12%), valamint a munkafegyelmet (9%) is. Így például háromból két megkérdezett (66%) azt állította, hogy szívesebben dolgozna olyan munkahelyen, ahol ugyan kevesebb a fizetés, de a dolgozók nagyobb szabadságot kapnak a különböző eszközök használata, a közösségi hálózatok elérése és a mobil munkavégzés területén, mint egy olyan cégnél, ahol jobb a bérezés, ám mindezek a lehetőségek nem adottak. Ez az arány bizonyos országokban – az elmúlt években tapasztalható gazdasági nehézségek ellenére – még ennél is magasabb volt (Spanyolországban például 78%).


Interaktív térkép a távmunka elfogadottságáról

Képesek lesznek-e megfelelni a cégek a munkavállalók elvárásainak?
A felmérésben részt vevő informatikai szakemberek majdnem fele (45 százalék) úgy ítéli meg, hogy a vállalati házirendek és technológiák még nincsenek azon a szinten, hogy megfelelő alapot nyújtsanak a rugalmas, mobil munkavégzéshez. A megkérdezett informatikai szakemberek szerint a biztonság (57%), a rendelkezésre álló erőforrások (34%) és a munkatársak szakértelme (17%) jelentik a több helyről történő munkavégzés legnagyobb akadályát, míg más válaszadók elsősorban az informatikai részlegben és a vállalati szabályzatokban látják a fő problémát. Különösen erősen ez a vélemény az indiai dolgozók körében, ahol a felmérésben részt vevők több mint fele (58 százaléka) gondolja úgy, hogy a munkavégzés rugalmasabbá tétele az informatikai nehézségeken bukik meg.

A munkavállalók egyötöde (19 százalék) szembesült már azzal, hogy idegenek nézték a számítógépe képernyőjét, miközben az irodán kívül végezte a munkáját. További 19 százalék számolt be arról, hogy nem ellenőrzi, kik vannak körülötte, mielőtt elkezd dolgozni. A válaszadók majdnem ötöde (17 százalék) hagyott már felügyelet nélkül különböző eszközöket nyilvános helyeken. A megkérdezett dolgozók 58 százaléka pedig engedte már meg saját bevallása szerint vállalaton kívüli személyeknek, hogy felügyelet nélkül használjanak céges számítógépes eszközöket.

Arra is rávilágított a felmérés, hogy a munkaerő helyhez kötöttségének megszűnésével párhuzamosan nő az adatvesztés veszélye is. A megkérdezett informatikai szakemberek mintegy negyede (26 százaléka) arról számolt be, hogy az elmúlt egy év során a dolgozók rendelkezésére bocsátott eszközök negyedét ellopták vagy elvesztették.

A kutatásról
Az InsightExpress nevű amerikai piackutató cég 13 országban (Egyesült Államok, Mexikó, Brazília, Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Németország, Olaszország, Oroszország, India, Kína, Japán és Ausztrália) összesen 2600 főt kérdezett meg, köztük fele-fele arányban voltak informatikusok, illetve nem IT területen dolgozó munkavállalók.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés