Connect with us

technokrata

„Többé nem tiltjuk a Youtube-ot”

Kütyük

„Többé nem tiltjuk a Youtube-ot”

Elismerését fejezte ki a török közlekedési miniszter a videomegosztó szolgáltatás vezetőinek a sértő videók eltávolításáért, akik viszont váltig állítják, semmit sem tettek az ügyben.

Jesus is a jerk
A teljes képhez hozzátartozik, hogy nem csak a muzulmánokat pécézik ki az Interneten, például ott a „Jesus is a jerk” mozgalom, amely finoman fogalmazva nem a politikai korrektség jegyében született…

A muzulmán országok lakóinak többsége – autoriter államformáik és ebből következő neveltetésük miatt – érzékenyebb a modern média gyakran mindent és mindenkit kifigurázó megnyilvánulásaira. Gondoljunk csak a dán, Mohamed karikatúrákat lehozó újságra, melynek főszerkesztője halálos fenyegetést kapott az ezek szerint Dániába beilleszkedni képtelen muzulmán bevándorlóktól. Is – a fél muzulmán világ tiltakozott egy mesebeli alak lerajzolása és kifigurázása okán.

A fentiek ismeretében már nem annyira meglepő, hogy a mohamedán vallású országok közül az egyik legvilágibbnak tartott Törökországban miért tilthatták be a Youtube-hoz való hozzáférést. 2007 márciusában egy helyi bíróság döntött úgy, hogy az ország lakói számára káros a videomegosztó szolgáltatás használata. Ennek hátterét a Török Köztársaság szeretve tisztelt alapító atyja, az országot a 20-ik századba bevivő reformer, Mustafa Kemal Atatürk nevét ért becsmérlő, támadó kommentekben kell keresni. Ugyan az eredeti tiltást korábban feloldották, de aztán újabbakat „kellett” hozni a hasonló inzultusok miatt, míg 2008 májusában a török vezetés úgy döntött, egyszerűbb az egész hóbelevancot letiltani az igazhitű muzulmánok előtt.

Binali YildirimA tiltás több mint két évig tartott, de a napokban végre véget ért. Ezt maga Binali Yildirim török közlekedési miniszter jelentette be, aki egyben dicsérte az üzemeltetőket is, az ominózus videók eltávolítása miatt: „Nehezen, hosszú eljárásokon keresztül jutottunk el ide. Remélem, hogy [a Youtube üzemeltetői] szintén okultak a tapasztalatokból és hasonló eset nem fog többé megtörténni. A Youtube [helyi részlege] remélhetőleg betartja a török törvényeket a jövőben.” – nyilatkozott Yildirim.

Érdekes ugyanakkor, hogy a Youtube váltig állítja, semmit sem tettek a sértő videók törléséért. „A tisztánlátás végett: külső személy, nem a Youtube felelős a Youtube török blokkolását kiváltó videók eltávolításáért, melyhez automatizált szerzői jogi panaszokat feldolgozó eljárásunkat használta fel. Jelenleg vizsgáljuk a történteket.” – olvasható a hivatalos közleményben.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp