Connect with us

technokrata

Idén már nincs új Firefox

Kütyük

Idén már nincs új Firefox

Hivatalosan is megerősítést nyert: 2010-ben már nem telepíthetjük a negyedik generációs böngésző végleges változatát. Kiderült az is, miért.

Eredetileg 2010 végére ígérte a Mozilla a browser következő változatát. A Firefox 4-be már nyáron betekintést kaphattunk, a fejlesztők júliusban demózták először, mire lesz képes. Mint kiderült, elég komolyan átszabták a kinézetét, mely külsőre – az Internet Explorer 9-re hasonlító módon – egyre inkább a Google Chrome-ra hajaz. „Felmozgattuk a füleket a [kezelőfelület] tetejére, hogy jobban a webes tartalmakra koncentrálhasson a felhasználó és egyszerűbb legyen számára a böngésző eszköztárának felügyelete.” – nyilatkozta a nyáron Mike Beltzner vezető fejlesztő.

Firefox 4

Még néhány újdonság: a Firefox 4 támogatni fogja a HD-s videózást, és teljesképernyős video API is érkezik majd a browserhez, ahogyan a HTML5 egyéb technológiáinak (skálázható vektorgrafikus animáció, webes űrlapok stb.) támogatása is. Tartalmazni fogja a Sync-et, amivel könyvjelzőket, megnyitott füleket és előzményeket tudunk szinkronizálni különböző eszközök és számítógépek között. Frissülni fog a Mac-es és a linuxos felület, még több beállítási lehetőséget kap a magánszféra védelme. Összeomlás elleni védelmet fejleszt a Mozilla a külső pluginekhez, jobban fogja támogatni a CSS3-at, és nagyobb teljesítményre lesz képes a szoftver, többek között a gyorsított hardvertámogatásnak köszönhetően.

De térjünk vissza a megjelenés idejére. Nyáron még nem lehetett tudni, mikorra fog érkezni a negyedik generáció, a Mozilla csak annyit árult el, hogy nagyjából három hetente új próbaverziót tesz majd elérhetővé. Később úgy tűnt, hogy ha szorosan is, de tartani tudják majd az idei megjelenést, vagyis még 2011 előtt valamikor debütálhat az új böngésző.

Erre azonban sajnos idén már nem kerül sor. Ezt maga Beltzner jelentette be, aki egyben magyarázattal is szolgált a csúszásra. „A munka befejezése – az instabilitási problémák forrásának feltárása és javítása – tovább tart, mint ahogyan azt korábban becsültük.” – írta a hivatalos levelezőlistán. Így hát egyelőre be kell érjük a legújabb bétaváltozattal.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle