Connect with us

Vége a lógásnak? Így tart majd szemmel a főnököd

Kütyük

Vége a lógásnak? Így tart majd szemmel a főnököd

Mobilra gyúr az SAP.

Jelenleg a világ üzleti folyamatainak 65 százaléka érint SAP rendszereket. Az SAP 102 500 feletti ügyfélkörének már több mint 2/3-át kkv-k teszik ki. Magyarországon több mint ezer cég használ SAP-alkalmazásokat. IPhone-on elérhető kkv-s vállalatirányítási rendszer már Magyarországon is működik, igaz ezt tudomásunk szerint eddig még csak egy IT-kereskedő használja.
 

A világ egyik legnagyobb vállalati szoftvergyártója, az SAP, az egyre fogyatkozó nagy ügyfelek és a kis- és középvállalatok (kkv) után most egyik stratégiai célként egyebek mellett a mobilitást vette célba – legalábbis ez derült ki Vishal Sikka, az SAP technológiai igazgatója nyitóbeszédéből az október közepén Berlinben megtartott TechEd 2010 konferenciasorozatának első állomásán.

Vishal Sikka három trendet vázolt fel, amelyre a szoftveróriás közeljövőbeli koncentrál majd: cloud computing, a mobilitás és az úgynevezett in-memory computing (hatalmas mennyiségű adatok real-time kezelése). A cég Sikka szerint egyre inkább olyan megoldásokra helyezné a hangsúlyt, amelyek az „időtlen szoftverek” fogalmába taroznak, vagyis lehetővé teszik, hogy akár a régebbi platformokon is működjenek az új fejlesztések.

Az, hogy miért épp a mobilszektor az egyik kiszemelt célpont, a számok tükrében talán már nem lehet kérdés. A mobilpiac a világ legnagyobb és leggyorsabban fejlődő szegmense. Megfigyelhető trend, hogy az asztali gépektől egyre inkább a mobiltelefonok felé tolódnak el a felhasználói igények. Csak okostelefonokból 2010 második negyedévében világszerte 61,6 millió darabot adtak el, ami az előző évihez képest 51 százalékos növekedést jelent. Ebből is az iPhone-ok térnyerése a legszembetűnőbb, amelyek – az iPod Touch-csal – a Morgan Stanley mobil internet riportja szerint a fogyasztói technológiai eszközök történetében a leggyorsabb és legnagyobb mértékű növekedést produkálta. Az iPad hasonlóan rapid felfutást mutatott: 2010. áprilisi debütálásának első napján 300 ezret, míg az első 60 napban 2 millió darabot adtak el. Az iPhone4-ből pedig megjelenésének hetén 1,7 millió darab talált gazdára.

További felmérésekből az derül ki, hogy az USA-ban a Fortune 100-ba tartozó nagyvállalatok 80 százaléka teszteli vagy már alkalmazza is az iPhone-t. Az Apple Insider becslése szerint 2009 végére az Apple kétmillió iPhone-t adott el vállalati felhasználóknak és további ötmillió készülékről feltételezték a vegyes, üzleti és magán felhasználást. Mindehhez pedig hozzájön, hogy a mobihasználók köre már körülbelül hétszeresét teszi ki a szélessávhasználókénak, ami mintegy ötmilliárd ügyfelet jelent világszerte.

Az SAP, azzal, hogy idén májusban 5,8 milliárd dollárért felvásárolta a Sybase-t (amely 2006-ra a világ legnagyobb mobil üzenetszolgáltatója lett, és amelynek rendszerén keresztül naponta több mint 2 milliárd üzenetet (sms, mms stb) fut át), egyértelmű vezetővé vált a vállalatirányítási mobilitásban – legalábbis a szoftveróriás szerint. Emellett több piaci előrejelzés is indokolja a gyors lépést. Az IDC felmérése 2013-ra 1 milliárd okostelefonnal és 1,2 milliárd mobil alkalmazottal számol. Más előrejelzések pedig azt jósolják, hogy a nagyvállalatok várhatóan megtriplázzák az okostelefonhasználói bázisukat 2015-ig, sőt, a Gartner és a Forrester elemzései szerint a cégek fele 12 hónapon belül tervezi mobil alkalmazások telepítését. Ennek fényében talán az sem mondható túlzottan ambíciózus tervnek, hogy az SAP a mobilalkalmazásokban jelentős potenciált látva 2015-re a jelenlegi körülbelül 25 milliós felhasználói táborát egymilliárdra szeretné felduzzasztani.

Az SAP szemszögéből ez úgy nézne ki, hogy az üzleti szoftvereit okostelefonokon keresztül is elérhetővé tenné. Így például egy költséget igazoló számlát elég lenne lefényképezni és azt mobilon keresztül elküldeni a könyvelésnek. Vagy a raktározási, logisztikai és kereskedelmi ágazatokban az áruk mozgását helyben – asztali gépek nélkül – lehetne kezelni. Ennek van azonban egy – az alkalmazottak szempontjából – sötétebb oldala is: ezek a rendszerek arra is képesek, hogy azt megállapítsák, a kiküldött alkalmazott valóban ott van-e, ahol lennie kellene.

Magyarországon, ahol elmondható, hogy a kkv-szektor nem igazán tekinthető érzékenynek az informatikai rendszerek újdonságaival szemben, a mobilitás pedig egyáltalán nem sajátossága, az SAP elsősorban a cégvezetőket célozza meg ezzel az új vonallal. Így nálunk ezek a mobil alkalmazások elsősorban a vezetői információs rendszerek szerepét tölthetik be – mondta Balázs Csaba, a hazai leányvállalat szakértője.

Ezek az alkalmazások igazán nagyot vélhetően nagy, homogénnek tekinthető piacokon – USA, India, Kína – üthetnek majd. Európában a roaming már nagyobb kihívást jelenthet a szolgáltatás terén, de érdekes lehet majd az alkalmazások letöltésének kérdése is. Azokat ugyanis – a konferencián elhangzottak alapján – az Apple iTunes Store-ján keresztül lehet ingyenesen letölteni, ami viszont nem minden országban érhető el egyelőre.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom