Connect with us

technokrata

Infokommunikációs örökség és kormányzati feladatok

Kütyük

Infokommunikációs örökség és kormányzati feladatok

Internet Hungary 2010.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter nyitotta meg az Internet Hungary 2010 konferenciát 2010. október 26-án, Siófokon. A tárcavezető köszöntőbeszédében az infokommunikációs kormányzati örökséget, a legsürgetőbb ágazatai feladatokat és a közelgő soros uniós elnökség szakterületi terveit összegezte.

fellegi-tamas

A miniszter szerint az infokommunikációs ágazat kiemelt szerepet tölthet be a gazdaság fejlesztésében és a foglalkoztatás bővítésében. Ígérete szerint a kormányzat rugalmas, korszerű szabályozással és a beruházások ösztönzésével igyekszik tenni azért, hogy a szektor betölthesse lehetőségeit. E törekvés meghatározó eszközei lesznek a szakképzés megújítása és az e-közigazgatás átalakítása. A távközlési, telekommunikációs válságadóról szólva elmondta, hogy az intézkedés átmeneti, kifejezetten pénzügyi válságadónak tekinthető, és megfelel az uniós kereteknek.

Fellegi Tamás az elmúlt két kormányzati ciklus talán legsúlyosabb mulasztásaiként az állami informatika korábbi egységességének felszámolását, a kapcsolódó feladatok előnytelen feltételek mellett történt tömeges kiszervezését, az értelmetlen közbeszerzésekre, rossz konstrukciójú kkv-pályázatokra és összehangolatlan önkormányzati fejlesztésekre elszórt közpénzeket emelte ki. A miniszter beszédében a nemzeti adatvagyon védelmét, a nemzetbiztonsági kockázatok felszámolását, a kiszervezett állami feladatok visszaemelését, a pénzügyi kiszolgáltatottság megszüntetését és az informatikai beszerzéseket eluraló korrupció teljes visszaszorítását említette a legsürgetőbb kormányzati feladatok között.

Fellegi Tamás elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hosszú távú infokommunikációs stratégiájának szakmai anyaga első olvasatban elkészült, jelenleg a részletes prioritások, akciótervek és finanszírozási háttér kidolgozása zajlik. A véglegesítést megelőzően a tárca a dokumentum széles körű társadalmi és elektronikus megvitatását tervezi, közölte a miniszter, ami a rekordgyorsan, általános egyeztetés nélkül tető alá hozott távközlési válságadó ismeretében legalábbis meglepő állítás.

Fellegi kitért a Magyarország soros uniós elnöksége alatt várható közösségi feladatokra is. Az információs és kommunikációs technológiák versenyképességet erősítő alkalmazásával foglalkozó Digitális Menetrend elsőként készült el az „Európa 2020” stratégia hét kiemelt kezdeményezése közül. Éves eredményeiről Digitális Eredményösszesítő készül, az előrehaladást Digitális Közgyűlés értékeli majd, ezek előkészületei a magyar elnökségi időszakra esnek. Magyarország a hálózati és informatikai biztonságról, illetve a Kritikus Információs Infrastruktúrák Védelméről egy-egy infokommunikációs miniszteri konferencia megrendezését tervezi 2011 első felében.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek