Connect with us

technokrata

Windows mobiltelefonon – már Magyarországon is!

Kütyük

Windows mobiltelefonon – már Magyarországon is!

Bemutatkozott a Windows Phone 7-re alapuló Samsung Omnia 7.

Tegnap tartott sajtótájékoztatójukon a Microsoft Magyarország, a T-Mobile és a Samsung közösen mutatták be a WP7-et, illetve a dél-koreai gyártó okostelefonját. Kiderült az is, hogy mennyibe kerül és melyik mobilszolgáltatóknál kapható itthon a készülék, de mielőtt erre rátérnénk, nagy vonalakban nézzük át, mibe is „csöppent bele” a Microsoft új mobilplatformjával.

Samsung Omnia 7

Aki egy kicsit is tájékozott az okostelefonok mai helyzetéről, az tudhatja, hogy az Apple iPhone-jának tavaly ilyenkori kényelmes helyzete egyszerűen eltűnt. Annyira megsokasodtak a szereplők a piacon, hogy habár Steve Jobs cége ma is kedvében jár a vállalat részvényeseinek a készülék eladási adataival, az almás telefon folyamatosan veszít részesedéséből. Ennek elsősorban az Android az oka – a Google mobil környezetbe szánt operációs rendszerét egyre több mobiltelefon-gyártó alkalmazza. A paletta azonban az ősszel sokkal színesebbé vált; a Nokia bemutatta a szintén megújult platformra (Symbian^3) alapuló új, csúcskategóriás N8 okostelefonját. Ebben a mezőnyben landolt a Microsoft Windows Phone 7 szoftvere, mely sokak szerint már kicsit megkésetten igyekszik részesedést szerezni az okostelefonok piacán.

Redmond azonban nem engedheti meg magának, hogy tovább veszítsen ügyfeleiből. A 21. század egyértelműen a mobil számítástechnika és kommunikáció felé halad, a PC-k után a laptopok is elkezdték elveszíteni a felhasználók érdeklődését. Köszönhetően a netbookoknak, a táblagépeknek és a rohamos tempóval fejlődő okostelefonoknak. Nem is nézték tétlenül az óriáscég fejlesztői az elmúlt egy évet, hanem gőzerővel dolgoztak a Windows Phone 7-en, melynek eredményére tegnap délután derült fény Magyarországon.

Bátorfi Zsolt, a magyar Microsoft fejlesztői platform szakértője által tartott techdemo keretei között betekintést adott abba, hova is jutottak októberre a mérnökök. Összességében elmondható, hogy a Microsoft a kötelező minimumnál többet hozott, beérte versenytársait, némely tekintetben picit le is hagyta őket, de jelenlegi formájában (még?) nem korszakalkotó az új platform. Egyértelműen Redmond mellett szól, hogy definiálta, mi az a minimum hardver (5 megapixeles fényképező, 1 GHz-es processzor, 8 GB háttértár stb.), amitől okostelefonná válik egy mobilkészülék. Természetesen saját áruházzal (Zune Marketplace) is rendelkezik (aminek fizetős része itthonról egyelőre sajnos nem elérhető), hasonlóan az Apple és a Google megoldásaihoz. Mindent mindennel összeköt – talán ennyire mély Facebook integráltságot még nem mutatott be egyetlen fejlesztő sem. Bátorfi elárulta, hogy a készülék egyben megfelel a Zune HD hordozható zenelejátszónak, ugyanis annak minden funkcionalitása belekerült a Silverlight alapokon nyugvó telefonba.

Még hosszan lehetne sorolni az újdonságokat, éppen ezért hamarosan sort kerítünk a WP7 és a Samsung új okostelefonjának a tesztjére, hogy részletesebben kivesézzük tapasztalatainkat. Addig is, néhány információ a hazai piacról: itthon a Vodafone és a T-Mobile kínálatában jelenik meg a készülék 29.990 forintos áron, 24 hónapos hűségnyilatkozattal, Média Mánia XL csomagban.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle