Connect with us

Mennyire fáj az új adó a Telekomnak?

Kütyük

Mennyire fáj az új adó a Telekomnak?

Nagyot zuhant az árfolyam az adó hírére.

Nehéz megmondani, mennyiben érinti a távközlési szektorra tervezett új adó a Magyar Telekomot, az első becslések szerint talán tartható lesz az osztalékszint. Azonban ehhez nagyon ki kell centiznie a cégnek a forrásait.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi beszédében 61 milliárd forintra tette azt az összeget, amennyit a költségvetés éves szinten válságadó címén be kíván szedni a távközlési szektorból. A beszéd alapján azonban nehéz megmondani, ez pontosan hogyan fogja érinteni a Magyar Telekom eredményességét, mivel a részletek nem ismertek, s így vélik a céggel foglalkozó elemzők is. A Magyar Telekom részéről megkeresésünkre egyelőre nem kívánták kommentálni a bejelentést mindaddig, amíg a pontos részleteket lesznek ismertek. Az első becslések szerint mindenesetre érzékenyen fogja érinteni a cég gazdálkodását a várható plusz adóteher.

Nem tudni, pontosan mely üzletágakat sorolnának a távközlési szektor kategóriájába, mint ahogy azt sem, hogy mi lesz a kivetendő új adó alapja – mutatott rá Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője. Ha szigorúan a vezetékes és mobil távközlési cégeket nézzük, akkor a szektor által megtermelt EBITDA mintegy fele csapódhat le éves szinten a Telekomnál, ás mutatók alapján természetesen más számok adódnának – mondta Kuti Ákos, a Cashline szakembere a Napi Gazdaságnak.

Egy 20-30 milliárd forintos extra adó kifizetésével számításaink szerint – ha a társaság tartani tudná a második félévben a tőle megszokott eredménytermelő képességét – még éppen hogy nem kerülne veszélybe az osztalékfizetés. A félév végén 34,1 százalékon álló nettó eladósodottsági ráta ugyan az adó azonnali befizetése és egy a tavalyival megegyező osztalék kifizetése után a kívánatosnak tartott 30-40 százalékos szint fölé emelkedne, azonban a második félévben várhatóan megtermelt jövedelem azt ellensúlyozhatná, és így a 40 százalékos szint alatt maradhatna a mutató az osztalék kifizetését követően is. Nem sokkal, így ha a társaság vezetése, vagy a főtulajdonos konzervatívan akarja kezelni a cég eladósodottsági mutatóit, könnyen elképzelhető lenne az adó miatt az osztalékszint csökkenése is – erősítették meg első becsléseinket a megkérdezett szakemberek.

A Magyar Telekom részvények árfolyama a bejelentést követően azonnal 23 forintot esett a Budapesti Értéktőzsdén, azaz a piac első reakcióból mintegy 23 milliárd forinttal értékelte le a céget, a 621 forintos mélypontról 631-ig jött vissza zárásra az árfolyam. A részvények árfolyama egyébként szeptember a közepi 700 forint feletti szintekről folyamatosan morzsolódott le az elmúlt hetekben, sokak szerint már a különadóval kapcsolatos várakozások nyomták rá bélyegüket a befektetők hangulatára. Ez különösen igaz lehet annak a fényében, hogy közben az állampapírok hozamszintje inkább lefelé mozdult, ami általában kedvező szokott lenni a részvény árfolyamára.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom