Connect with us

technokrata

Megújult a Facebook

Kütyük

Megújult a Facebook

Mentsük le ismerőseinket a merevlemezre!

A múlt héten három újítást is bejelentett a közösségi hálózat üzemeltetője. Változott a csoportkezelés, melyet sok felhasználó régóta várt már. A fejlesztésnek köszönhetően immár lehetőség nyílik kategorizálni ismerőseinket, és egyes tevékenységeinket csak célzottan, egy bizonyos csoport felé közzétenni. Tegyük fel, hogy a hétvégi buliról készült képeket meg akarjuk mutatni a haveroknak, de azt azért nem szeretnénk, ha a főnökeink is látnák – ilyenkor nagyon jól jöhet a funkció.

Meghívásos módszerrel lehet bekerülni egy csoportba, melynek létszáma jelenleg nem haladhatja meg a 250 főt. Lehetőségünk van dokumentumok, videók és képek megosztására, vagy az adott csoport minden egyes tagját meghívhatjuk egy eseményre (például a munkatársakat egy esti sörözésre, a barátainkat a jövő heti születésnapi bulinkra, a távolabbi rokonokat egy családi összejövetelre). Élő csevegés is rendelkezésre áll a csoport tagjai között (egyelőre még Skype nélkül), ami bizonyos tekintetben kísértetiesen hasonlít a Google e-maileket leváltani akaró, Wave névre keresztelt, csúfosan besült próbálkozására.

Az új csoportok megjelenésével nem szűnnek meg a régiek, viszont már csak az új feltételeknek megfelelő szervezettségűeket lehet létrehozni.

Leírni is szörnyű, de az olyan „vén rókáknak”, mint amilyen a cikkíró maga is, kedvez a „Download My Information” lehetőség. Az analóg modemes (és azelőtti) időszakban felnőtt generáció(k)ban még élénken él az Internet-kimaradások okozta bosszúság érzése. Ilyenkor nem férünk hozzá a neten tárolt adatokhoz, így ilyenkor, ha sürgősen szükség lenne egy ismerősünk elérhetőségére, gondban vagyunk. Kivéve, ha használjuk a funkciót, mellyel saját merevlemezünkön készíthetünk archívumot ismerőseink adataiból (profil információk, fotók és videók, üzenőfalra írt postok, megjegyzések, emlékeztetők, ismerős-listák stb.), egyetlen ZIP file-ba csomagolva. Ehhez viszont csak jelszavas, e-mailcímes azonosítást követően férhetünk hozzá, elkerülendő, hogy gyorsan nagymennyiségű adat szivárogjon ki a közösségi hálózatról.

Végül a harmadik újítás a külső fejlesztők alkalmazásainak kezelését könnyíti meg. Sok panaszt kapott már a Facebook azért, mert a rá épülő webes alkalmazások átláthatatlanul fértek hozzá a felhasználó adatokhoz. Ezt hivatott megszüntetni (vagy legalábbis a jelenséget kordában tartani) az a „műszerfal”, amivel ellenőrizhetjük, mely alkalmazásokat vettük fel, azok közül éppen melyik csatlakozik és milyen adatokhoz van hozzáférése. Ezekről a manőverekről egyébként logot is képes mutatni az új funkció.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle