Connect with us

technokrata

Így néz ki az új Firefox mobiltelefonon

Kütyük

Így néz ki az új Firefox mobiltelefonon

Kicsit reklámízű, igazi amerikai bemutató a nyíltforrású böngésző okostelefonokra készített negyedik generációs változatáról.

Közzétette az Android és Maemo mobil operációs rendszerekre szánt Firefox 4 első bétaváltozatát a Mozilla. Azt követően, hogy felhagyott az iPhone platformra való fejlesztéssel, a Google OS-ére irányíthatta minden, erre szánt erőforrását a vállalat. Ennek köszönhetően az új verzió nagymértékben mobiltelefon-optimalizált lett, amint az az alábbi, tipikusan amerikai reklámfilmben is látható.

 

A mobilokra szánt szoftver a „nagytestvérre”, azaz az asztali változat kódjára alapul, de természetesen a platform sajátosságainak figyelembevételével optimalizálásra került. A korábbi kiadásokhoz képest a teljesítmény fokozása és a reakcióidő csökkentése volt az elsődleges szempont, közölték a fejlesztők. Ennek eléréséhez a Mozilla különválasztotta a renderelés és a böngésző kezelőfelületének process-eit, és létrehozta a Layers technológiát, ami már mobiltelefonos környezetben is lehetővé teszi a hardveres gyorsítást. Sőt, a kezelőfelület már aközben megjelenhet, miközben a renderelés még zajlik, vagyis a felhasználó akkor is görgetheti a megnyitott weboldalt, amikor az még teljes egészében meg sem jelent, azaz a renderelő process még dolgozik rajta.

A könyvjelzőket, history-t, böngészőfüleket, űrlap-adatokat és jelszavakat is szinkronizálni képes Firefox Sync szintén említést érdemel, melynek használatával nem kell minden egyes külön feltelepített böngészőt egyenként beállítani. Szüksége is van a Mozillának erre a fejlesztésre, hiszen minden eszközt meg kell ragadnia népszerűségének növeléséhez. Míg ugyanis asztali környezetben már nagyjából a felhasználók harmada használja a browsert (igaz, az elmúlt időszakban megállt a növekedés), addig mobiltelefonokon közel sem beszélhetünk sikertörténetről. Az Apple ugyanis megnehezítette a böngészőfejlesztők életét az App Store szabályozásával, a Google Android pedig a keresővállalat saját, Chrome szoftverével kerül a felhasználókhoz, a Mozilla tehát kénytelen valami jelentős újítást alkalmazni.

Nagy kérdés persze, hogy a technikai részletekhez a desktop PC tulajdonosoknál sokkal kevésbé értő mobilos felhasználók rávehetők-e tömegesen arra, hogy új böngészőt telepítsenek mobilkészülékeikre?



Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle