Connect with us

Hirdetés

technokrata

Így néz ki az új Firefox mobiltelefonon

Kütyük

Így néz ki az új Firefox mobiltelefonon

Kicsit reklámízű, igazi amerikai bemutató a nyíltforrású böngésző okostelefonokra készített negyedik generációs változatáról.

Közzétette az Android és Maemo mobil operációs rendszerekre szánt Firefox 4 első bétaváltozatát a Mozilla. Azt követően, hogy felhagyott az iPhone platformra való fejlesztéssel, a Google OS-ére irányíthatta minden, erre szánt erőforrását a vállalat. Ennek köszönhetően az új verzió nagymértékben mobiltelefon-optimalizált lett, amint az az alábbi, tipikusan amerikai reklámfilmben is látható.

 

A mobilokra szánt szoftver a „nagytestvérre”, azaz az asztali változat kódjára alapul, de természetesen a platform sajátosságainak figyelembevételével optimalizálásra került. A korábbi kiadásokhoz képest a teljesítmény fokozása és a reakcióidő csökkentése volt az elsődleges szempont, közölték a fejlesztők. Ennek eléréséhez a Mozilla különválasztotta a renderelés és a böngésző kezelőfelületének process-eit, és létrehozta a Layers technológiát, ami már mobiltelefonos környezetben is lehetővé teszi a hardveres gyorsítást. Sőt, a kezelőfelület már aközben megjelenhet, miközben a renderelés még zajlik, vagyis a felhasználó akkor is görgetheti a megnyitott weboldalt, amikor az még teljes egészében meg sem jelent, azaz a renderelő process még dolgozik rajta.

A könyvjelzőket, history-t, böngészőfüleket, űrlap-adatokat és jelszavakat is szinkronizálni képes Firefox Sync szintén említést érdemel, melynek használatával nem kell minden egyes külön feltelepített böngészőt egyenként beállítani. Szüksége is van a Mozillának erre a fejlesztésre, hiszen minden eszközt meg kell ragadnia népszerűségének növeléséhez. Míg ugyanis asztali környezetben már nagyjából a felhasználók harmada használja a browsert (igaz, az elmúlt időszakban megállt a növekedés), addig mobiltelefonokon közel sem beszélhetünk sikertörténetről. Az Apple ugyanis megnehezítette a böngészőfejlesztők életét az App Store szabályozásával, a Google Android pedig a keresővállalat saját, Chrome szoftverével kerül a felhasználókhoz, a Mozilla tehát kénytelen valami jelentős újítást alkalmazni.

Nagy kérdés persze, hogy a technikai részletekhez a desktop PC tulajdonosoknál sokkal kevésbé értő mobilos felhasználók rávehetők-e tömegesen arra, hogy új böngészőt telepítsenek mobilkészülékeikre?



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés