Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internetről a polgármesteri székbe

Kütyük

Internetről a polgármesteri székbe

21. századi technikával 3 millió ember vezetéséért.

Az amerikai, digitális marketinggel foglalkozó Proximity érdekes játékra hívta a chicagóiakat. A helymeghatározásra alapuló Foursquare-en keresztül arra bíztatja a lakosokat, hogy vegyenek részt a „City of Chicago – Mayoral HQ” kezdeményezésben. A november elsejéig tartó játékot megnyerő számára profi csapatot biztosít a Proximity a jövő februárban esedékes chicagói polgármesteri választáshoz.

Foursquare
A mobilinternetre erősen alapozó közösségi szolgáltatás révén a felhasználók földrajzi elhelyezkedés alapján vehetik fel a kapcsolatot egymással. Pontok járnak azért, ha valaki virtuálisan bejelentkezik egy üzletben, étteremben, könyvtárban; és ezeket a bejelentkezéseket, mintegy cserkészjelvényt, közzé is lehet tenni mások számára. Aki a legtöbbször jelentkezik be egy helyen, az nem ritkán különböző kedvezményekben részesül, például egy korsó ingyen sört kap a pub vezetésétől, árengedményt a bolttól stb.; illetve ő lesz a hely virtuális polgármestere.

A 2009-ben indult szolgáltatás kezdetben összesen 100, sűrűn lakott területre korlátozódott, de idén januártól már szinte bárhonnan be lehet jelentkezni. Márciusban a felhasználók száma meghaladta a félmilliót, és időközben majdnem minden platformon (iPhone, Android, webOS, Windows Phone 7, Blackberry, Symbian) elérhetővé vált. Népszerűségét jól jelzi, hogy április 16-a több nagyvárosban (például Manchesterben és New Hampshire-ben) Foursquare nappá vált.

Hasonló szolgáltatások: Facebook Places, Gowalla

Chicago egyike azon kevés USA-beli nagyvárosoknak, ahol nincsen időbeli korlátja a polgármesteri mandátumnak. Az elmúlt több mint két évtizedben így Richard M. Daley ülhetett a városvezetői székben, ám nemrég bejelentette, hogy többé nem akar részt venni az (újra)választási küzdelemben. Érdekesség, hogy a kedves papa is hasonlóan sokáig birtokolta a polgármesteri címet: Richard J. Daley 1955 és 1976 között vezette Chicagót. Nem csoda, hogy felkeltette a helyiek figyelmét az eset.

Foursquare

Persze közel sem jelent egyenes utat a virtuális polgármesterség megnyerése az igazi címhez, hiszen a város vezetéséért (helyi szinten) ismert politikusok is indulnak. Arra azonban felhívhatja a figyelmet a kezdeményezés, hogy a modern demokráciákban mennyire fontos egy jó marketingkampány; a Foursquare-es játék révén még akár polgármester-jelöltté is válhatunk. Legalábbis az észak-amerikaiak, hazai kezdeményezésről nincs információnk.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés