Connect with us

Hirdetés

technokrata

Halottlátó Google autó

Kütyük

Halottlátó Google autó

(Újabb) hullákra akadtak az internetezők, a Google jóvoltából.

Sok támadást kapott már, többek között a magánszféra megsértése okán, a Google Stree View (avagy Utca Nézet) szolgáltatása. A Google Maps (Térképek) funkciója révén az internetezők nem csak műholdas képet nézhetnek meg a Föld kiválasztott pontjáról, hanem azt akár virtuálisan be is barangolhatják, köszönhetően az amerikai óriásvállalat kamerás gépjárműveinek. A feltérképezett országokhoz nemrég csatlakozott Brazília is, néhány nem várt extra „érdekességgel”.

Néhány nappal azt követően, hogy elindult a szolgáltatás Dél-Amerika legnagyobb országában, már két jelentés is befutott, miszerint halott embereket is lekamerázott a Google autója. Az egyikre Rio de Janeiróban akadtak rá, az Avenida Presidente Vargas-on, míg a másik Belo Horizonte-ban bukkant fel. Az esetről elsőként beszámoló Gizmodo Brazil szerint a legmeglepőbb az volt a történtekkel kapcsolatban, hogy a testeket nem elhagyatott helyeken, például sivatagban filmezték le, hanem olyan városrészeken, ahol más autók és emberek is láthatók voltak. Vagyis a városi élet anélkül zajlott az ominózus helyeken, hogy az ott fekvő hullák különösebben zavart okoztak volna.

Google Street View auto Sao Pauloban, Braziliaban

A Goole kamerás autója Sao Paulóban

Nem az első eset
Nem most először fordul elő, hogy halottat véltek látni az internetezők a Google képein, igaz, legutóbb kiderült, hogy csak egy ártatlan tréfáról van szó.

Természetesen a Google gyorsan eltávolította a kérdéses képeket (ezt és ezt) az adatbázisából. Ha valaki felkeresi a koordinátákat utcanézetben, akkor fekete képernyővel találkozik, az „Esta imagem não está mais disponível”, azaz „A kép nem elérhető” szöveg kíséretében. Hulla volt-nincs. Legalábbis a virtuális térben, arról nincsen információnk, hogy tényleges valójukban is elszállították volna a testeket a közterületről.

Habár az „érintettek” élete akár természetes halállal is véget érhetett, valószínűbb, hogy gyilkosságok áldozatairól készített felvételeket a Google autója. Brazíliában igen magas a gyilkosságok száma – annak ellenére, hogy az elmúlt 10 év csökkenő tendenciát mutat, a nagy szegénység, pontosabban a hatalmas vagyoni különbségek gerjesztette erőszak még mindig szedi áldozatait. Összehasonlításképp: abban az Egyesült Államokban, ahol néhány kisebb ország lakosságának megfelelő számú embert tartanak börtönben, és ahol jó néhány államban engedélyezett a fegyvertartás/viselés, ötödannyi gyilkosságot követnek el, mint a szamba hazájában.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés