Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kütyük

Viszlát JPEG!

A Google egy pillanat alatt elavulttá teheti évtizedek jól megszokott képtömörítési formátumát.

A múlt hét végén jelentette be WebP grafikus formátumát az amerikai óriásvállalat. A WebP nem csak egy újabb képstandard a sorban, hanem jelentős mérföldkővé válhat. Ennek csak részben oka, hogy a Google áll a fejlesztés mögött, ugyanennyire fontos, hogy miben nyújt többet a JPEG-nél. Például tömörítésben: egy azonos tartalmú, felbontású és minőségű kép WebP formátumban átlagosan 40 százalékkal foglal kevesebb helyet.

Alább össze is hasonlítható a két változat, felül a JPEG, alatta a WebP formátum. Az egyszerűség kedvéért – a mai böngészők még nem képesek megjeleníteni a formátumot – utóbbi tömörítés nélküli PNG-ben került fel, vagyis minőségváltozás nincsen az eredeti, Google-féle képhez képest. A JPEG-be tömörített alkotás 46.768 byte-nyi helyen fér el, míg WebP használata esetén már csak 36.154 byte-ra van szükség eltárolásához.

Ugyanaz a kép JPEG (fent) és WebP (lent) változatban

A JPEG-hez hasonlóan felhasználói szinten szabályozható egy kép minősége, ami értelemszerűen összefügg az adott kép méretével is. Abban is egyezik a két formátum, hogy mindkettő veszteséges tömörítést alkalmaz, vagyis a byte-ban kifejezett kisebb változatok olyan részeket tüntetnek el az eredetiből, melyek később már nem állíthatók helyre tökéletesen. Ezt persze az emberi szem nem látja meg (legalábbis egy bizonyos szintig), így anélkül lehet apró részleteket kivenni az ős-változatból, és ezzel kisebb méretűre zsugorítani az állományt, hogy azt legtöbbünk észrevenné.

Tedd gyorsabbá a Webet!
A Google „Make the Web faster” kezdeményezésének keretei között szánta el magát a WebP formátum kifejlesztésére. Ugyan, mit számít ez manapság, a szélessávú Internet-hozzáférések korszakában, gondolhatnánk, de akkor rossz prekoncepcióval közelítenénk meg a témát. Amint azt Richard Rabbat, a kezdeményezés vezető termékmenedzsere elárulta, a webes adatforgalom még ma is igen jelentős részét a képek adják – a Google becslése szerint nagyjából 65 százalékáért felelnek.

Mindazonáltal nem olyan egyszerű megtörni a JPEG uralmát, még akkor sem, ha mára már kicsit elavult a szabvány. Befürdött hasonló projektjével a Microsoft is, pedig a redmondi szoftverfejlesztő JPEG XR formátuma számos tekintetben jobbnak bizonyult az eredetinél. Nagyobb dinamikus tartományt, szélesebb színskálát és hatékonyabb tömörítést nyújtott, ennek ellenére mégsem tudott elterjedni, pedig még a Windows és az Internet Explorer is natívan támogatja. Ugyanerre a sorsra jutott még korábban a JPEG2000.

A Google azonban elkötelezni látszik magát a WebP mellett, és annak tudatában, hogy ez nem lesz egy könnyű és gyors folyamat, akár hosszú időn keresztül is kitartanak a formátum elfogadtatása kapcsán. Elsőként a böngészőfejlesztő szervezeteket keresik meg, hiszen támogatásuk nélkül eleve halálra van ítélve a WebP. Legkönnyebb dolga természetesen saját browserével lesz a Google-nek; a Chrome néhány hét múlva már natívan támogatni fogja, közölte Rabbat.

Ennél azonban sokkal keményebb diónak számít a webfejlesztők meggyőzése, hogy saját weboldalaikon is kezdjék alkalmazni a WebP képeket, a JPEG formátum helyett. Erre is van azonban terve az amerikai vállalatnak. Elgondolása szerint az adott böngészőt szerver oldalról ellenőrizni kell, és ha az támogatja a WebP standardot, akkor azt „on the fly”, azaz „röptében” létre kell hozni, majd a kliens felé már csak azt továbbítani. Maga az átalakítás ráadásul gyorsan történik, állítja Rabbat, és miután ezen átesett egy kép, a cache-ből bármikor újra elő lehet szedni a WebP változatot, így többé nem kell erre erőforrást pazarolni.

Igaz, nem történnek olyan gyorsan a dolgok, mint a JPEG-nél. Azt még a Google is elismerte, hogy mind a kódolás, mind a dekódolás lassabb: első esetben nyolcszor tovább tart a már jól ismert formátumhoz képest a folyamat, de még a megjelenítés is kétszer annyi időt igényel (vagy ugyanannyi idő alatt dupla feldolgozási teljesítményt). Persze ez egyre kevésbé jelent problémát napjaink több gigaherzes processzorainak világában, főleg a grafikus magokban rejlő erő kihasználásának hajnalán



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés